Agricultorii cer majorarea pretului la kilogramul de grau

Astazi, la Slobozia, ministrului agriculturii i se vor prezenta cererile producatorilor de grau. Lucratorii agricoli din Muntenia si Moldova vor un pret mai mare pentru kg de grau. Morarii vehiculeaza un pret de 3.000 lei/kg, insa ei cer 5.000 lei/kg pentru a-si putea acoperi costurile, dupa cum declara presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania.

In prezent, graul din recolta trecuta se vinde cu 3.800 lei/kg, iar taranii se plang ca pretul este prea mic. Se doreste stabilirea unui pret minim garantat la kilogramul de grau, dar care sa fie respectat. Pentru a incerca sa rezolve aceasta problema, precum si altele legate de irigatii sau depozitare, reprezentantii producatorilor se vor adresa ministrului Agriculturii.

Un alt aspect pe care producatorii vor sa-l rezolve este cel legat de stabilirea unor prime la export, propunerea pe care acestia o vor face ministrului este de a stabili o subventie de 30-35 dolari/tona de grau exportata. Se urmareste eliminarea accizelor din pretul motorinei, eliberarea pe perioade determinate a rovignetelor pentru autovehiculele folosite in agricultura si stabilirea unui sistem unic de subventionare de tip european, pe unitatea de suprafata, direct la producator, a declarat presedintele LAPAR.

Sursa: , Adevarul online, 27 iunie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.