Absorbtia fondurilor europene pentru agricultura ar putea ajunge in acest an la 30-32%

fonduri europene, agricultura

“Fondurile europene reprezinta principalul catalizator pentru dezvoltarea agriculturii. (…) Absorbtia fondurilor europene reprezinta o oportunitate in special pentru operatorii mari, in timp ce exploatatiile de subzistenta trebuie mai intai sa-si consolideze prin fuziune suprafetele pentru a avea acces la fondurile UE, la schemele de ajutor de stat, produse bancare si alte oportunitati pe care le ofera economia de piata”, a declarat economistul sef BCR, Lucian Anghel, in cadrul unei conferinte de prezentare a raportului anual pe agricultura, “Potentialul urias al Romaniei asteapta inca sa fie deblocat“.

Pana la sfarsitul anului, in Romania rata de absorbtie ar putea ajunge la 30-32%, potrivit estimarilor BCR.

Platile efectuate pana la finele lunii mai au fost de doua miliarde euro, astfel ca rata de absorbtie este de circa 25% din totalul fondurilor existente pentru 2007-2013.

“Absorbtia ar putea creste ceva mai repede in anii urmatori, odata ce producatorii locali vor deveni mai constienti despre modul in care acest business trebuie facut. Fragmentarea puternica a terenurilor ramane cel mai important obstacol in absorbtia fondurilor europene”, se precizeaza in raport.

Tara noastra si-ar putea tripla exporturile, putand asigura necesarul de consum pentru circa patru Romanii, daca ar atinge productivitatea medie la nivel european, a declarat economistul sef al BCR, Lucian Anghel.

Raportul arata ca, daca productivitatea Romaniei ar fi fost similara cu cea din Franta, productia de porumb ar fi de circa 20 milioane tone, de peste doua ori mai mult, iar cea de cereale de 15 milioane tone, cu 2,6 ori mai mult fata de nivelul actual.

Cu toate ca agricultura din Romania are o pondere importanta in PIB, de circa 7%, comparativ cu Franta – 2%, Polonia – 4%, Ungaria – 4%, sau Bulgaria – 6%, agricultura a oferit o sustinere destul de firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii zece ani comparativ cu ponderea sa in PIB, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, se arata in analiza.

Anghel a estimat ca ponderea agriculturii in PIB va creste in acest an cu 0,3%, la o crestere economica de 2%.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.