Contracte de finantare in valoare de 96 de milioane euro pentru proiecte in judetele Calarasi, Olt si Dambovita

contracte de finantare

In ceea ce priveste echilibrul dintre activitatea de semnare a contractelor si nivelul de absorbtie a fondurilor, ministrul Laszlo Borbely a atras atentia ca “In momentul de fata, Romania este pe locul intai la semnarea si aprobarea proiectelor mari de infrastructura si putem sa ne mandrim cu acest lucru. In acest moment avem proiecte semnate in valoare de 5 miliarde euro, numai de la inceputul anului fiind semnate contracte in valoare de 1,5 miliarde de euro. Deja, din punct de vedere al agendei pe 2007-2011, ne incadram in graficul convenit cu Uniunea Eropeana, si chiar vom depasi previziunile in ceea ce priveste semnarea contractelor. Cu toate acestea, cea de-a doua faza, a implementarii si a absorbtiei fondurilor, ce intra in responsabilitatea autoritatilor locale, lasa de dorit. Ne preocupa ce se intampla in acest domeniu unde nu suntem multumiti. Pentru acest lucru, fac un apel la responsabilii din randul autoritatile locale de a se informa si colabora pentru a nu repeta greselile celor care au licitat in perioada trecuta si sa inceapa investitiile cat mai repede. Ministerul Mediului si Padurilor sprijina initiativele de absorbtie a fondurilor insa responsabilitatea de implementare revine in totalitate autoritatilor locale”.

Contractele de finantare semnate pentru proiectele de management integrat al deseurilor sunt:
– Proiectul “Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Calarasi” va fi implementat pe parcursul a 50 de luni si va avea ca beneficiari un numar de 315.300 locuitori. Asociatia de dezvoltare intercomunitara de utilitati publice pentru serviciul de salubrizare “ECOMANAGEMENT SALUBRIS” este responsabila de coordonarea implementarii acestui proiect, a carui valoare totala este de 34.295.058 euro, fara TVA (140.729.770 lei), din care finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 25.152.161 euro (103.211.893 lei).

In cadrul proiectului sunt incluse componente precum colectarea deseurilor reziduale, colectarea deseurilor reciclabile, construirea unui depozit conform si a 36120 de unitati de compostare individuala in gospodarii, construirea unei statii de sortare si a uneia de compostare in comuna Ciocanesti.

Proiectul “Sistem integrat de management al deseurilor solide in judetul Olt” va fi implementat pe parcursul a 52 de luni, organismul responsabil pentru coordonarea implementarii fiind Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara “OLT-ECO”.

Valoarea totala a proiectului este de 31.812.843 Euro, fara TVA (130.544.001 lei), din care finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 23.060.887 Euro (94.630.350 lei). Intreaga populatie a judetului Olt, respectiv 479.323 locuitori, va beneficia de rezultatele acestui proiect.

Proiectul include componente precum colectarea selectiva a deseurilor, construirea unui depozit conform, construirea unei statii de sortare, construirea a 4 statii de transfer, inchiderea a 6 depozite urbane neconforme si asistenta tehnica si supervizare a lucrarilor.

In privinta decontaminarii siturilor poluate, ministrul Laszlo Borbely a semnat proiectul Reabilitarea Sitului Poluat Istoric – Amplasament fosta fabrica chimica (Comuna Crangurile). Consiliul Local Crangurile, pe parcursul a 23 de luni, va trebui sa implementeze acest proiect, a carui valoare este de 10.053.300 Euro, fara TVA (41.253.716 lei), din care finantare nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala in valoare de 8.042.640 Euro (33.002.973 lei).

Obiectivele proiectului vizeaza eliminarea sursei de contaminare de la suprafata solului si imobilizarea contaminantilor in adancime, eliminarea riscului de contact pentru utilizatorii de terenuri invecinati si Reducerea fluxului de crom hexavalent din sol catre apa subterana.

“Exista peste 1.000 de situri poluate pe teritoriul tarii si trebuie sa alocam un miliard de euro pentru decontaminarea lor. Avem disponibile, pana acum, fonduri de circa 100 de milioane euro, bani de la POS Mediu si Administratia Fondului pentru Mediu”, a precizat Laszlo Borbely.

Totodata, Laszlo Borbely a semnat un contract de finantare, in valoare de 5,7 milioane de lei pentru Reabilitarea si Modernizarea Gradinii Zoologice din Slatina.

“Sunt multumit ca, dupa doi ani de asteptare si demersuri intense, semnam si conventia pentru subprogramul de reabilitare a Gradinii Zoologice Slatina, proiect ce insumeaza 5,7 milioane de lei. Orasul Slatina are nevoie de acest proiect si, de acum inainte, autoritatile responsabile nu mai au altceva de facut decat sa utilizeze cu folos acesti bani”, a declarat Laszlo Borbely.

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.