Valerian Vreme: Alocam bani europeni pentru informatizarea spitalelor si a firmelor din Romania

bani europeni, TIC

In cadrul conferintei au fost abordate urmatoarele subiecte:
– Informatizarea spitalelor – Operatiunea 3.2.4 “Sustinerea implementarii de solutii de e-Sanatate si asigurarea conexiunii la broadband acolo unde este necesar”;
– Informatizarea firmelor- Operatiunea 3.1.1 “Sprijinirea accesului la Internet si la serviciile conexe”;
– Proiectul de acoperire a zonelor defavorizate din punctul de vedre al accesului la informatie.

Scopul principal al operatiunii 3.2.4 consta in dezvoltarea serviciilor medicale prin implementarea unui sistem informatic integrat, asigurand accesul cetatenilor si personalului medical la servicii informatice de tip e-sanatate.

Perioada de inregistrare on-line a propunerilor de proiecte a fost cuprinsa intre 12 mai – 08 iulie 2011, alocarea financiara fiind de 60.000.000 RON, din care suma de 48.972.000 RON provine de la Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR).

In cadrul acestei operatiuni se finanteaza proiecte care propun cresterea productivitatii si calitatii serviciilor oferite de spitale prin implementarea de sisteme, servicii si aplicatii electronice de e-sanatate la nivel local, care sa asigure simultan:
– Reducerea reala a costurilor interne a spitalelor;
– Reducerea timpului de prelucrare a datelor medicale – in avantajul doctorilor si a managerilor de spital;
– Cresterea numarului persoanelor fizice care vor avea acces la servicii medicale informatizate – in avantajul pacientilor;
– Cresterea numarului personalului medical instruit pentru folosirea sistemelor informatice de e-sanatate – in avantajul pacientilor.

Operatiunea 3.1.1 ofera posibilitatea tuturor firmelor interesate sa depuna proiecte pana pe data de 29 iulie 2011, apelul fiind deschis din 20 decembrie 2010. Alocarea financiara este de aproximativ 147.000.000 RON. Pana in prezent au fost inregistrate 2142 de cereri de finantare, care acopera in totalitate bugetul alocat operatiunii.

Prin intermediul acestei operatiuni se asigura conectarea la Internet a firmelor, achizitionarea de servere, calculatoare, monitoare, echipamente de retea si periferice. In acelasi timp, companiile pot beneficia de de un website propriu de prezentare si isi pot procura licente software antivirus si pentru server, licente necesare operarii calculatoarelor, precum si pachete software tip office.

In curand se va deschide si apelul de proiecte pentru “dezvoltarea e-economiei“, operatiunea adresandu-se firmelor care doresc sa-si reorganizeze intr-un mod eficient toate procesele pe baza unui sistem informatic.

Firmele isi pot achizitiona aplicatii software, echipamente TIC, servicii de consultanta si training specializat necesare pentru implementarea sistemelor Enterprise Resource Planning (ERP), sistemelor pentru relatii cu clientii – Customer Relationship Management (CRM), aplicatii de analiza economica si pentru managementul afacerii.

Referitor la proiectul de acoperire cu internet in banda larga a zonelor albe, ministrul Valerian Vreme a precizat ca proiectul a primit toate avizele din partea consultantilor, urmand negocierea acestuia cu reprezentantii Comisiei Europene. Valoarea totala a proiectului este de 84 milioane EUR, bani europeni.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.