Credite in vederea realizarii de investitii in mediul rural

Ministerul Agriculturii a promovat doua legi care sa determine bancile sa acorde credite in vederea realizarii de investitii in mediul rural. Cele doua legi, dintre care una priveste stimularea investitiilor in agricultura, iar cealalta stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare, au fost publicate in „Monitorul Oficial”. Legea privind stimularea investitiilor in agricultura prevede constituirea unui fond din bani de la bugetul Ministerului Agriculturii.

Potrivit unor surse din minister, pentru anul in curs vor fi prevazute de la buget pana in 500 miliarde lei. Abia de anul viitor, sumele ar putea fi mai mari, de peste 1.000 miliarde lei. Fermierii care vor avea sansa de a fi creditati din aceste sume vor putea folosi banii pentru investitii in productia vegetala si animala, pentru achizitionarea de utilaje si in servicii legate de productia si comercializarea produselor agricole. Fondul va fi accesat si derulat de catre banci comerciale si institutii financiare selectate de minister prin licitatii.

Proiectul de lege prevede acordarea de credite pe termen de pana la zece ani, cu perioada de gratie cuprinsa intre 1 si 5 ani. Plafonul maxim va fi stabilit de institutia financiara selectata in limita resurselor alocate de Ministerul Agriculturii. In conventiile incheiate cu bancile selectate vor fi prevazute sumele repartizate si alocate, termenele de restituire si conditiile de derulare a imprumutului. Vor putea beneficia de imprumuturi atat producatorii agricoli individuali, cat si asociatiile si societatile agricole. Pentru a beneficia de credite, beneficiarii sunt obligati sa propuna un plan de afaceri fezabil, prin care sa demonstreze ca investitiile sunt necesare si eficiente.

Planul va fi intocmit cu sprijinul institutiei financiare intermediare care acorda creditul si trebuie acceptat de aceasta. Termenele de rambursare a creditelor si de plata a dobanzilor aferente acestora se stabilesc prin negociere intre beneficiari si banca, in functie de destinatia creditului si de perioada de valorificare a productiei obtinute din investitia creditata. Creditele pot fi garantate de fondurile de garantare sau de imprumutat prin certificate de depozit, garantii reale pe animale, masini si utilaje agricole, ipoteca asupra cladirilor si terenurilor agricole si plantatiilor. Beneficiarii care dezvolta activitati ai caror indicatori de performanta respecta prevederile din planul de afaceri pot obtine o reducere de pana la 20% a sumei de rambursat.

Aceste prime de succes, precum si costurile de administrare referitoare la intocmirea dosarelor, a planurilor de afaceri, in valoare de pana la 3%, vor fi suportate din bugetul Ministerului Agriculturii. Legea privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prevede infiintarea unui fond de garantare a creditelor care va fi gestionat de Ministerul Agriculturii. Acest fond este infiintat pentru asigurarea confinantarii proiectelor realizate din fonduri SAPARD. Banii din fond vor ajunge la Fondul de Garantare a Creditului Rural si la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Acestea vor acorda garantii din banii bugetari, bancilor care au creditat beneficiarii de fonduri Sapard.

Acordarea sumelor se vor face pe baza de conventii incheiate intre Ministerul Agriculturii si aceste fonduri de garantare. Creditele acordate beneficiarilor sunt garantate in proportie de 70% de catre cele doua fonduri. Dobanda aferenta creditului este garantata de imprumutat. Sumele ramase dupa finalizarea programului Sapard si a contractelor de credite garantate se vor vira Ministerului Agriculturii. Potrivit consilierului pe probleme de integrare europeana la Ministerul Agriculturii, cei care acceseaza programul Sapard, trebuie sa faca investitii care sa respecte normele Uniunii Europene.

Sursa: , Gardianul online, 15 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top