Drumul sarii din Sovata – un parc unic in Romania finantat din fonduri REGIO

ADR Centru

Acestea sunt rezultatele estimate de catre Unitatea Administrativ Teritoriala a orasului Sovata in cadrul contractului de finantare nerambursabila semnat azi, 26.07.2011, la sediul Consiliului Judetean Mures, in prezenta doamnei Edita Emoke Lokodi, presedinte CJ Mures, a domnului Peter Ferenc, primarul orasului Sovata si a domnului Simion Cretu, director general Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.

Finantat prin Programul Operational Regional, domeniul major de interventie 5.2, proiectul “Drumul sarii Sovata” urmareste revitalizarea zonei si extinderea activitatii de agrement pe durata intregului an.

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru, in calitate de organism intermediar al Programului Operational Regional la nivelul Regiunii Centru, anunta semnarea unui nou contract cu o valoare totala de 7,32 milioane lei, din care 4,72 milioane lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate, iar diferenta reprezinta contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si cheltuielile neeligibile ale proiectului.

Crearea unui parc ecoturistic unic, ce va pune accent pe caracterul ecologic si pe atractiile naturii, imbogatit prin elemente cum sunt baile, plimbarile, traseele de ciclism si locuri de promenada este strategia de revigorare pe care-o urmareste beneficiarul proiectului.

Prin bugetul proiectului turistii vor putea cunoaste natura si raritatilor sale, datorita amenajarii a 2,8 km de trasee eco didactice si alei. Zona din jurul Lacului Ursu va fi reabilitata in scop ecologic si ecodidactic, va avea 4 foisoare de observare, un turn de belvedere, 16 noi locuri de odihna si observare a naturii dotate cu elemente de informare.

Tot din bugetul proiectului este prevazuta construirea a cinci poduri si podete de-a lungul traseelor, o suprafata de 9707 mp de locuri de odihna si popasuri va fi amenajata, si se va construi un pavilion de odihna si recreere.

Dublarea gradului de ocupare al locurilor de cazare, cresterea la peste 190 mii a numarului de sosiri turistice anuale, revigorarea si dezvoltarea statiunii Sovata reprezinta rezultatele estimate de catre beneficiar a fi atinse la finalul proiectului.

“Prin semnarea acestui nou contract avem, la nivelul celor sase judete din Regiunea Centru, un numar de 14 proiecte finantate cu fonduri Regio, doar pe acest domeniu destinat modernizarii infrastructurii de turism si valorificarii resurselor naturale. Am alocat din bugetul programului, la nivel de regiune, fonduri nerambursabile in valoare de aproape 20 milioane euro, pentru modernizarea structurilor de cazare si pentru crearea unor noi atractii turistice in Regiunea Centru. Astfel, prin cresterea calitatii serviciilor turistice, obiectiv stabilit prin aceste proiecte, si alaturi de celelalte proiecte finantate prin Regio, prin care urmarim reabilitarea infrastructurii de drumuri din regiune, servicii de interventie sigure, moderne si rapide, servicii sociale, medicale, educationale de calitate vom reusi sa creem o structura ce va convinge turistii din tara si din afara sa ne viziteze. Asa au reusit si altii si asa vom reusi si noi sa atragem resurse materiale si umane, vom ridica nivelul de trai din regiune si vom crea locuri de munca”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Alte trei proiecte depuse pe domeniul major de interventie 5.2, prin care se finanteaza crearea, dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale si cresterii calitatii serviciilor turistice, vor intra in contractare in perioada urmatoare, beneficiarii primind finantare nerambursabila de peste 4,4 milioane euro.

Sursa: Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.