Romania spera sa obtina mai multe fonduri pentru cercetare

Institutiile de cercetare si invatamant din Romania vor fi sprijinite in vederea accesarii fondurilor europene de Oficiul Roman pentru Stiinta si Tehnologie pe langa UE, institutie a carei infiintare a fost aprobata de guvern. Se asteapta ca rata recuperarii fondurilor europene sa creasca substantial ca urmare a infiintarii acestui Oficiu. Rata de recuperare a fondurilor pentru cercetare si educatie este in prezent de 18%, ceea ce inseamna ca Romania finanteaza proiectele cercetarilor din alte state.

Oficiul va functiona la Bruxelles, ca si in cazul celorlalte state UE. Serviciile oferite institutiilor si comunitatii stiintifice includ: promovarea sistemului de cercetare-dezvoltare-inovare din Romania, facilitarea contractelor cu partenerii europeni, cu institutiile europene sau organismele similare din tari europene, oferirea de recomandari privind bunele practici in domeniul cercetare-dezvoltare-inovare. Oficiul va sprijini colaborarea dintre firme, universitati si institute de cercetare.

De asemenea sunt vizate masuri privind simularea participarii cercetatorilor romani, precum si a institutiilor de cercetare-dezvoltare, a universitatilor, intreprinderilor mici si mijlocii precum si a organizatiilor neguvernamentale la programele de cercetare ale UE. Finantarea Oficiului va fi asigurata in 2005, in limitei sumei de 400.000 euro, din bugetul MEC. Pentru anii urmatori sunt prevazute sume de 300.000 euro din bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), la care se vor adauga sumele cu care vor contribui institutiile de cercetare si invatamant din tara interesate de obtinerea unor fonduri europene.

Oficiul va dispune 10 posturi, din care 4 vor fi bugetate de MEC, iar restul vor fi bugetate de institutiile si organizatiile publice si private din Romania interesate de obtinerea unor fonduri europene. MEC va incheia protocoale de parteneriat cu aceste institutii, prin care vor fi stabilite drepturile si obligatiile care revin personalului acestora care isi desfasoara activitatea in cadrul Oficiului.

Sursa: , Ziarul de Iasi, 20 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.