Fonduri europene pentru refacerea infrastructurii

Reprezentantii guvernului si oficialii europeni au identificat o suma totala de aproximativ 100 milioane de euro care poate fi realocata pentru refacerea infrastructurii, a spus ministrul delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarire a aplicarii acquis-ului comunitar. O parte din suma va proveni din progamul PHARE 2003 pentru asistenta tehnica, iar din programul PHARE 2004 vor trebui identificate aproximativ 10-15 milioane euro.

Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a aratat disponibilitatea comisiei de a aloca 20 milioane de euro suplimentare, suma care nu e cuprinsa in programele PHARE 2003 si 2004 si care va fi alocata pentru un program destinat exclusiv zonelor calamitate. Sumele realocate din progamul ISPA vor avea doua surse: aproximativ 20 milioane de euro vor proveni din economisirile realizate la contractele incluse in program si alte 30-70 milioane vor fi realocate in masura in care obiectivele initiale nu vor fi perturbate.

In programul SAPARD, reprezentantii guvernului si cei ai Comisiei Europene au convenit alocarea sumei de 50 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii rurale. O a doua cerere a Romaniei, privind alocarea unei sume de 30-50 milioane de euro, va fi analizata. Guvernul va contracta si un imprumut in valoare totala de 51,2 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru reabilitarea cailor ferate si a drumurilor nationale afectate de inundatii.

Sursa: , Cotidianul Curentul online, 22 iulie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.