Credite pentru afaceri de la ANOFM

Luna aceasta va incepe programul de creditare pe 2005 avand ca sursa de finantare bugetul asigurarilor pentru somaj. Prin programul derulat de BCR si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) se acorda credite pentru afaceri din domeniile productie, servicii si turism. Marimea creditului depinde de numarul locurilor de munca nou-create si de valoarea prevazuta in studiul de fezabilitate.

Pentru fiecare loc de munca creat se acorda maximum 100 milioane de lei vechi, iar finantarea poate acoperi 75% din valoarea proiectului. Exista doua destinatii ale creditului – pentru achizitia de materii prime si materiale, imprumut rambursabil intr-un an, si pentru investitii, acordat pe 3 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, timp in care se ramburseaza doar dobanda, nu si rata la credit. incepand de anul trecut, sunt eligibili pentru astfel de credite inclusiv studentii (cu varsta pana in 30 de ani) care au acest statut pentru prima data la o institutie de stat sau particulara acreditata in conditiile legii. Studentii beneficiaza de dobanda de 25% din dobanda de referinta a BNR. “Suma maxima creditata este 10 miliarde de lei vechi”, informeaza surse ANOFM. Din locurile de munca nou-create (care trebuie mentinute cel putin 5 ani), 50% trebuie sa fie ocupate de someri. Locurile pentru someri se mentin 3 ani, urmand ca alti 2 ani sa nu mai existe restrictii la angajarea de personal.

Caracteristicile creditului:

  • Credit in lei, acordat pe maximum 3 ani;
  • Suma maxima imprumutata – 10 miliarde de lei vechi;
  • Dobanda – 50% din dobanda de referinta a BNR (pentru cei din judete cu un somaj mai redus) si 25% (in judetele cu o rata a somajului peste media pe tara). In prezent, dobanda de referinta este de 8% pe an.

Sursa: , Cotidianul Adevarul online, 5 august 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.