Fondurile Sapard au fost contractate in proportie de 65%

Pentru cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene de dezvoltare rurala, s-a hotarat ca beneficiarul sa contribuie doar cu un sfert din valoarea proiectului, in special pe agricultura – si nu cu jumatate ca pana acum – si s-a introdus, prin OUG 56/23.06.2005, posibilitatea ca acesta sa garanteze cu investitia care se va realiza prin SAPARD si de a primi astfel un credit de la banca.

Cu toate acestea, potrivit unei declaratii a consilierului pentru promovare din cadrul SAPARD, din cele aproape 990 milioane euro disponibile in 2005, doar 642 milioane euro au fost contractate pana acum. Pana in acest moment, au fost platite efectiv in jur de 340 de milioane de euro. Datorita faptului ca programul a inceput efectiv in 2002, trebuiesc facute eforturi pentru a recupera cei doi ani de intarziere pana in 2006, dupa cum explica consilierul pentru promovare din cadrul SAPARD.

Componenta de infrastructura este un succes al programului SAPARD, in schimb, agricultura merge ceva mai incet in cea ce priveste achizitionarea fondurilor SAPARD. Daca fondurile nu vor fi cheltuite pana la expirarea termenului convenit cu Uniunea Europeana, acestea se vor intoarce in conturile UE. Chiar daca programul a suferit modificari tocmai pentru a fi mai atractiv din punct de vedere financiar mai este cate ceva de rezolvat in ceea ce privesc accesarea acestor fondurilor de catre taranii cu gospodarii de subzistenta.

Sursa: , Curierul National online, 08 august 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.