AM POSDRU: Replica la protestul fata de noile conditii de acordare a finantarii

POSDRU, prefinantare

1. Masura luata de AMPOSDRU respecta reglementarile nationale si europene si prevederile contractului de finantare semnat de toti beneficiarii. Decizia are la baza Ordinul 1995/23.08.2011, emis de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ordinele Ministerului Finantelor Publice nr.2359 si nr.2370 din 2011.

Noile conditii de finantare au ca scop prevenirea unor eventuale situatii de neregula ce ar putea surveni ca urmare a imobilizarii financiare a fondurilor publice, prin necheltuirea acestora in termenul stipulat in prezenta notificare.

2. O prima evaluare efectuata la nivelul AMPOSDRU arata ca – din decembrie 2008, pana la 31 august 2011 – au fost platite prefinantari in valoare totala de aproximativ 600 de milioane de euro, iar cei care au primit aceste prefinantari au depus cereri de rambursare (documente justificative care atesta cheltuirea sumelor acordate) care nu acopera decat 14% din volumul total al prefinantarilor platite. Luand in calcul si cererile de rambursare aflate in verificare atat la AMPOSDRU cat si la Organismele Intermediare, sumele recuperate din prefinantarea platita nu ar depasi 25%.

3. AMPOSDRU a luat aceasta masura in conformitate cu prevederile art.18 alin.2 din contractul de finantare conform caruia “AMPOSDRU isi rezerva dreptul de a reduce partial sau total finantarea daca aceasta diminuare este cauzata de dificultati in cadrul bugetului de stat. In acest sens, semnarea contractului de finantare nu reprezinta in mod automat obligatia neconditionata a AMPOSDRU de a finanta, pana la finalizarea proiectului, valoarea angajata in cazul mentionat mai sus. Riscul financiar asumat de beneficiar va fi luat in calcul la semnarea contractului, la modificarea sau prelungirea acestuia. Acordarea prezentei finantari nu presupune obligatia AMPOSDRU/OIPOSDRU delegat, dupa caz de a acorda si alte finantari similare in viitor.”

4. Totodata, masura a fost adoptata in spiritul O.U.G. 66/2011, pentru a evita pierderea fondurilor publice imobilizate in prefinantari, prin efectuarea de cheltuieli neeligibile de catre beneficiari. In acelasi timp, Ordinul MEF nr.2359/2011 prevede ca
nivelul prefinantarii este de maximum 10% si aceasta poate fi acordata in minimum doua transe, prevedere obligatorie pentru toate Autoritatile de Management ale Programelor Operationale finantate din fonduri europene.

5. Nu in ultimul rand, AMPOSDRU precizeaza ca aceste masuri, care vizeaza accelerarea rambursarilor si a cheltuirii banilor primiti prin prefinantare – considerate acum de unele organizatii ca fiind “unilaterale” si “retroactive” – au fost luate cu respectarea aceluiasi procedeu juridic ca in cazul masurilor aplicate in anul 2010. Atunci, AMPOSDRU i-a notificat in mod similar pe beneficiari ca vor primi prefinantari mai mari, de 30% din valoarea totala eligibila a proiectului, fata de 30% din valoarea proiectului pentru primul an de implementare, modificand contractele de finantare la fel de “unilateral si retroactiv”.

Prin notificarea transmisa beneficiarilor la data de 2 septembrie 2011, AMPOSDRU le-a adus acestora la cunostinta noile conditii de acordare a prefinantarii si obligatia de a justifica cheltuirea banilor acordati cu titlu de prefinantare, in termen de 12 luni de la primirea lor, prin depunerea de cereri de rambursare. Beneficiarii aflati in aceasta situatie mai au la dispozitie inca 30 de zile pentru a justifica cheltuielile sau a restitui sumele ramase necheltuite (pentru care nu au depus cereri de rambursare).

Termenul de 30 de zile acordat pentru justificarea cheltuielilor sau pentru restituire se aplica si pentru beneficiarii care, la momentul emiterii Deciziei nr.8, depasisera deja un an de la primirea prefinantarii.

Sursa: Fseromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.