Circuitul fondurilor europene: de la Bruxelles la baroni

Pentru cei care nu sunt familiarizati cu subiectul, pe scurt, povestea este urmatoarea. Comisia Europeana a demarat in aceasta primavara un audit asupra proiectelor derulate de autoritatile locale din tara noastra, constatand mai multe nereguli. Guvernul a decis in luna iunie sa nu mai trimita facturi spre decontare la Bruxelles pentru programele derulate pe Axa 2 a Programului Operational Regional – Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale, de teama ca vor fi blocate si alte fonduri. Ministerul Dezvoltarii, Curtea de Conturi, Ministerul Finantelor si alte institutii subordonate au trecut la verificarea procedurilor de achizitii publice din proiectele europene.

Concluziile raportului demonstreaza incapacitatea institutiilor statului roman de a gestiona acest domeniu. In locul hotiilor si smecheriilor baronilor, se evidentiaza incompetenta institutiilor care au obligatia de a supraveghea modul in care sunt utilizate fondurile europene. Acestea ori au inchis ochii la neregulile sefilor de Consilii Judetene, ori pur si simplu nu au avut habar de prevederile legislatiei europene.

Cu documentele in buzunar, “baronii” s-au plans din start ca au avut toate actele necesare derularii in bune conditii a proiectelor europene. Unii aduc dovezi suplimentare, cum ar fi decizii definitive ale instantelor de judecata. Ministerul Dezvoltarii, prin vocea doamnei ministru Elena Udrea, recunoaste, in luna august, ca au existat erori si din partea institutiei pe care o conduce, dar ca nu vor exista sanctiuni.

Mai multe detalii: www.gandul.info

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.