Romania risca sa piarda sute de milioane de euro

Incapacitatea Romaniei de a accesa fondurile europene da din ce in ce mai mult de gandit atat oficialilor de la Bruxelles, cat si guvernantilor. intr-o exprimare pe intelesul tuturor, Uniunea Europeana acorda Romaniei sute de milioane de euro pe degeaba, iar noi nu suntem in stare sa cheltuim nici macar 40% din aceste sume.

In urma cu o saptamana, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, i-a cerut premierului Tariceanu sa puna ministrii la treaba si sa gaseasca o cale de “sensibilizare” a tuturor institutiilor statului, astfel incat acestea sa gestioneze proiectele pentru care au obtinut finantari nerambursabile prin programele PHARE 2004 si 2005 (aproximativ 800 milioane de euro). Mai mult decat atat, Vladescu trage un semnal de alarma afirmand ca un “scenariu pesimist imaginat de Comisia Europeana prevede ca, in situatia in care conditiile scadente la 30 iunie nu vor fi indeplinite nici pana in luna septembrie 2006, partea din alocarea PHARE 2005 referitoare la proiectele mari de investitii in infrastructura din cadrul componentei de Coeziune economica si sociala (peste 100 milioane de euro) va fi anulata, iar acordul de finantare pentru alocarea PHARE 2006 va fi amanat.

Inca din februarie, ministrul finantelor a sesizat in scris si conducerile institutiilor beneficiare de asemenea fonduri pentru a le informa asupra riscului de neindeplinire a conditiilor puse de Comisia Europeana. Pe 28 aprilie, Vladescu s-a intalnit cu responsabilii proiectelor PHARE si a constatat ca acestia “nu s-au mobilizat corespunzator pentru elaborarea si transmiterea spre aprobare” a documentelor, faza premergatoare deschiderii licitatiilor de preluare a executiilor.

Ministrul integrarii, Anca Boagiu, a recunoscut, intr-o scrisoare trimisa parlamentului, ca la 15 decembrie 2005 s-au pierdut 266 milioane de euro, date de UE pentru un program privind dezvoltarea resurselor umane (reintegrare someri si perfectionare angajati), din cauza faptului ca a fost depasit termenul-limita de depunere a proiectelor. Asa se intampla in toate domeniile, fie ca este vorba de infrastructura, agricultura, dezvoltare rurala, industrie, mediu etc. Incapacitatea guvernantilor de a coordona dezvoltarea unor proiecte compatibile cu cerintele UE pagubeste Romania de sute de milioane de euro si intarzie intrarea tarii noastre in randul lumii civilizate, nu pe hartie, ci in mod concret.

“La 30 aprilie 2006, cerintele sistemului de banchmarking nu au fost indeplinite. Mai mult, estimarile pentru perioada aprilie-iunie indica faptul ca nici conditiile scadente la 30 iunie nu vor fi in totalitate indeplinite. Numai in conditiile in care toate institutiile vor intelege sa se mobilizeze corespunzator si sa-si asume gestionarea proiectelor pentru care au obtinut finantare nerambursabila, se vor putea respecta termenele stabilite, iar Comisia Europeana va permite utilizarea integrala a bugetelor alocate prin programele PHARE 2005 si 2006” a declarat Sebastian Vladescu.

“Nu este o chestiune care trebuie sa fie perceputa ca o actiune politica a unui partid sau al altuia. Actiunea acestui guvern trebuie sa fie obligatoriu continuata dincolo de ciclul electoral. Bugetul Uniunii Europene este gandit pentru perioada 2007-2013. Suntem si noi in portie cu o suma foarte consistenta si de aceea ne pune problema capacitatii de absorbtie. Este vorba de 29 miliarde de euro. Acesti bani nu vor fi destinati pentru salarii si pensii, ci pentru dezvoltarea proiectelor importante in planurile economic, infrastructurii, educatiei, sanatatii si in plan social” a declarat Calin Popescu Tariceanu.

ISPA pare sa se impotmoleasca la licitarea proiectelor

– 2,039 miliarde de euro, bani europeni pentru investitii in intrastructura de mediu si transporturi in 2000-2006;

– la 31 martie 2006, rata de angajare era de 95,9%;

– pana in prezent s-au cheltuit peste 350 milioane de euro, ceea ce inseamna o rata de absorbtie de sub 20%;

– incepand cu 2007, asistenta financiara prin ISPA va fi inlocuita de fondurile de coeziune, iar sumele vor fi de 7-8 ori mai mari;

– 60 de memorandumuri de finantare, semnate pentru 1,995 miliarde de euro;

– 138 de contracte semnate, in valoare de 1,019 miliarde de euro;

– un prim proiect ISPA a fost finalizat de-abia in aceasta primavara, la Iasi.

SAPARD: 600 milioane de euro de angajat pana la sfarsitul lui 2006

– 1,072 miliarde de euro, bani europeni pentru investitii in agricultura si dezvoltare rurala;

– se contracteaza pana la 31 decembrie 2008, se fac plati pana la 31 decembrie 2009;

– in perioada 2000-2005 au fost semnate acorduri de finantare in valoare de 900 milioane de euro, din care doua treimi, angajate;

– au ramas de angajat 600 milioane de euro pana la sfarsitul anului in curs (300 milioane de euro neangajati din anii trecuti, plus 300 milioane disponibile pentru 2006);

– au fost reziliate contracte in valoare de 23 milioane de euro, in principal pentru depasirea termenelor;
– la SAPARD, angajarea sumelor variaza functie de domeniu – rata mare de angajare la infrastructura si turism rural; inundatiile au oferit guvernului posibilitatea de a cere Comisiei Europene realocarea fondurilor de la masuri mai putin populare la infrastructura.

Sursa: Cotidianul Adevarul online

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.