Intreprinderile mai responsabile pot stimula o mai mare crestere economica in Europa

antreprenoriat social

Initiativa este completata de o strategie ambitioasa privind responsabilitatea sociala a intreprinderilor, pentru a genera un nivel mai ridicat de incredere in intreprinderi in randul consumatorilor si pentru a spori contributia intreprinderilor la bunastarea societatii. Ambele initiative intaresc eforturile Comisiei de a se implica, alaturi de sectorul privat, in chestiuni sociale si de mediu, deosebit de relevante in vremuri de constrangeri bugetare.

De asemenea, Comisia propune cresterea gradului de transparenta si promovarea crearii de intreprinderi sustenabile in randul multinationalelor. Intreprinderile miniere si forestiere vor trebui sa fie mai deschise in privinta impozitelor, redeventelor si primelor platite in intreaga lume.

In fine, Comisia propune simplificarea normelor contabile aplicabile IMM-urilor, ceea ce le-ar putea permite acestora sa economiseasca pana la 1,7 miliarde EUR pe an. De asemenea, propunerile ar reduce obligatiile de raportare impovaratoare ale intreprinderilor cotate, inclusiv ale IMM-urilor, contribuind astfel la o mai mare reducere a costurilor.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru intreprinderi si politica industriala, a declarat: „Acest pachet de masuri este atat in interesul intreprinderilor, cat si al societatii europene in ansamblul sau. El reduce sarcinile administrative impuse intreprinderilor mici si mijlocii si stabileste conditiile pentru o economie sociala de piata, puternica si dinamica, pe termen mediu si lung”.

„Antreprenoriatul social este unul dintre sectoarele cu potential neexplorat de pe piata noastra unica”, a declarat Michel Barnier, comisarul pentru piata interna.

„Antreprenoriatul social reprezinta un bun exemplu de abordare in materie de intreprinderi, atat prin faptul ca este responsabil si cat si prin contributia adusa la cresterea economica si la crearea de locuri de munca. Insa trebuie sa asiguram ca toate intreprinderile, nu numai cele sociale, iau in serios efectul pe care il au asupra societatii in general: de aceea as dori ca si marile multinationale – in special cele din sectoarele forestier si minier – sa fie mai deschise in privinta sumelor pe care le platesc guvernelor din intreaga lume.”

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: „intreprinderile responsabile din punct de vedere social isi au originea in constientizarea faptului ca actuala criza nu este doar economica si financiara, ci are si o latura etica. Intreprinderile nu respecta intotdeauna valori ca solidaritatea, sustenabilitatea, caracterul incluziv si integritatea si consider ca economiile noastre au avut de suferit din aceasta cauza. In aceasta privinta antreprenoriatul social si responsabilitatea sociala a intreprinderilor pot avea un impact decisiv, contribuind astfel la atingerea obiectivelor pe care Europa si le-a stabilit pentru 2020, si anume, crearea mai multor locuri de munca si o mai mare crestere economica”.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top