Reguli de baza pentru cei care vor sa acceseze fonduri pentru afacerea lor

finantare, IMM-uri

Pentru inceput, investitorii si creditorii vor sa isi vada banii folositi pentru punerea implementarea cu succes a modelului de business si atingerea rezultatului dorit, adica profitabilitatea. De aceea, daca aveti nevoie de capital operational, finantatorii vor vrea sa vada o analiza detaliata a modului in care sunt cheltuite fondurile lor, indiferent de destinatie.

In al doilea rand, daca vorbim de o firma care vrea sa achizitioneze echipamente noi, va fi nevoie de o detaliere clara a investitiei, pentru ce va fi folosita, care este valoarea, care vor fi beneficiile si, cel mai important, finantatorii vor vrea sa se asigure ca banii sunt folositi in cel mai corect mod.

In aceasta situatie, lucrurile incep sa mearga prost in special pentru firmele care nu au avut o estimare initiala realista asupra nevoii de capital, iar acum incep sa cheltuie banii in directii periculoase. Spre exemplu, daca pretul investitiei depaseste limita de credit si firma are nevoie de solutii alternative de finantare, atunci creditorii vor avea unele rezerve in a oferi si mai multi bani. In acest punct, totul depinde de estimarea din timp a nevoilor companiei, pentru a nu exista surprize pe parcurs.

Tot de planificare realista vorbim si atunci cand trebuie sa alegem cea mai buna varianta de finantare. Cea mai importanta problema este capitalul de crestere, cel care va sta la baza dezvoltarii afacerii in urmatorii 3-5 ani. Si in acest caz este nevoie de un plan de dezvoltare si de o estimare a castigurilor pe care afacerea se va putea baza in anii urmatori, apoi patronii vor sti care este cea mai buna varianta pentru afacerea lor si care este suma de bani de care vor avea nevoie.

De aceea este nevoie intai de un plan si abia apoi de inceperea demersurilor de atragere a capitalului.

In prezent, bancile si investitorii sunt mult mai retinuti atunci cand vine vorba de finantarea IMM-urilor. Pe langa un plan clar si credibil de crestere, creditorii si investitorii vor fi mai dispusi sa isi deschida conturile daca vad ca exista un plan si in spatele modelului de business, care sa detalieze modul in care afacerea isi va crea drumul spre succes.

Sursa: esimplu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.