Cresterea eficientei energetice cu bani de la UE

eficienta energetica, bani

Axa Prioritara 4 „Cresterea eficientei energetice si a securitatii furnizarii” are deschise in prezent trei apeluri de proiecte.

Operatiunea 4.1.aSprijinirea investitiilor in instalatii si echipamente pentru intreprinderi din industrie, care sa conduca la economii de energie‘ are ca obiectiv cresterea eficientei energetice.

Solicitantii eligibili pentru aceasta operatiune sunt intreprinderile mari, intreprinderile mici si mijlocii din sectorul industrial, care implementeaza proiecte al caror obiectiv este crearea unei economii de energie.

Activitatile eligibile vizeaza investitii in instalatii sau echipamente pentru obtinerea unei economii de energie, pe baza bilantului energetic, unitati de cogenerare de inalta eficienta (modernizarea centralelor de cogenerare sau construirea unora noi).

Bugetul alocat acestui apel este de aproximativ 243 de milioane de lei. Beneficiarul trebuie sa aduca o contributie financiara de cel putin 30% din costurile eligibile, iar valoarea maxima a finantarii nerambursabile este de 80 milioane lei. Valoarea maxima a proiectului nu poate depasi 50 de milioane de euro echivalent in lei.

Perioada de depunere a propunerilor de proiecte expira pe 15 decembrie 2011.

In cazul Operatiunii 4.1.cInvestitii in instalatii de desulfurare a gazelor de ardere, arzatoare cu Nox redus si filtre pentru instalatiile mari de ardere din grupuri modernizate/retehnologizate‘, termenul de depunere a fost prelungit pana la 30.12.2011.

Activitatile eligibile sunt achizitionarea de instalatii/echipamente specifice de desulfurare a gazelor de ardere in scopul reducerii SO2, in functie de tehnologia aleasa (desulfurarea umeda, desulfurarea uscata); achizitionarea de filtre sau echipamente specifice pentru reducerea emisiilor de pulberi; constructii si instalatii aferente constructiilor.

Printre obiective se numara limitarea efectului de sera cu consecinte negative asupra dezvoltarii durabile, introducerea tehnologiilor moderne pentru reducerea emisiilor poluante, crearea de noi locuri de munca si mentinerea celor existente.

Durata de implementare a proiectului este de 5 ani de la semnarea contractului de finantare, iar bugetul total este de 255 milioane de lei.

Cel de al treilea apel de proiecte din cadrul Axei 4, ‘Sprijinirea investitiilor pentru interconectarea retelelor nationale de transport al energiei electrice si gazelor naturale cu retelele europene‘, este rezervat operatorului national de transport al energiei electrice si gazelor naturale.

Sursa: esimplu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top