Emil Boc: Guvernul va continua politica ajutoarelor de stat

ajutoare de stat

Emil Boc: In primul rand, vestea buna pe care am putut-o da presedintelui Fondului a fost aceea ca vom majora capitalul social al Fondului cu 250 de milioane de lei, pentru a putea sustine locurile de munca mentinute sau create in momentul de fata. Pe baza acestor bani speram ca in 2012, sa putem mentine si salva alte noi 100.000 de locuri de munca pe langa cele 240.000 de locuri de munca care deja au fost salvate.

Cateva argumente din buget care spun ca investitiile si locurile de munca reprezinta cheia de bolta a acestui proiect de buget. Unul, majorarea cheltuielilor pentru investitii finantate de la buget sau din fondurile europene, de la 35,4 miliarde cate sunt in 2011, la 37,8 miliarde in 2012. Deci cresterea banilor pentru investitii in 2012 de la buget si din fonduri europene, atingand nivelul de 37,8.

In al doilea rand, garantii de stat de 3,3 miliarde de euro. La aceste garantii de stat mai adaugam garantiile care se dau prin fondurile de garantare si contragarantare, garantiile prin fondul de garantare a creditului pentru agricultori, precum si garantiile prin Exim Bank. Toate aceste mecanisme de garantii vor sustine in continuare investitiile, locurile de munca, vor sustine firmele pentru a avea acces la creditare. Asa cum spus, am decis deja majorarea capitalului social al fondului cu 250 de milioane de lei pentru a putea suplimenta ceea ce are fondul astazi si inca 100.000 de locuri de munca cel putin sa fie mentinute sau create in 2012 fata de ce avem in momentul de fata.

Guvernul va continua politica ajutoarelor de stat pe ce inseamna ajutoare de minimis, sprijinirea prin ajutoare de stat a marilor investitii care creeaza locuri de munca sau aduc sume importante de bani in economie, Cardul Kogalniceanu, unde ne asteptam ca cel putin 13.000 de beneficiari noi sa intre in program in 2012. Stiti bine ca prin Programul Kogalniceanu avem un sprijin atat la dobanda cat si la acordarea creditului, precum si prin Programul Start-Up sau Programul tineri debutanti in afaceri. Sunt programe care vor fi sprijinite.

Ce investitii vor avea prioritate?

Aurel Saramet: Pentru programe avem alte surse, le-am discutat cu premierul, vor fi si ele incluse in buget, pot sa va spun, stiu ca asta este curiozitatea numarul unu, vor fi resurse, pentru intreg anul viitor din ceea ce noi am estimat cu privire la Programul Prima Casa, de asemenea, pe Programul Kogalniceanu vor continua, ele sunt acum in faza de finalizare la banci, vor veni cateva sute, chiar cateva mii pana la sfarsitul anului.

La anul vor fi peste 12.000-13.000 de IMM-uri pentru care exista resurse deja pregatite in bugetul respectiv, de asemenea, pentru tineri intreprinzatori sunt bugetate sumele pentru ca si anul viitor sa poata sa continue aceste programe, inclusiv pe primarii, pe Ordonanta 79 si multe altele pe care le cunoasteti, pe care nu numai ca le vom prioritiza, le vom promova intr-o modalitate care presupune si cateva costuri, care iata le avem asigurate.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.