Mii de proiecte pentru dezvoltarea Romaniei sunt finantate prin Programul Operational Regional

proiecte, POR

Banii rambursati de catre Comisia Europeana in contul proiectelor aflate in implementare au ajuns la 7,4% din totalul alocat, in timp ce platile totale catre beneficiari au ajuns la nivelul de 24,8% din bugetul programului (925,15 mil. euro), fiind cea mai mare rata de absorbtie inregistrata la nivel national.

In perioada 2012 – 2013 aceste proiecte vor atinge maturitatea in implementare, iar gradul de absobtie al fondurilor disponibile va creste substantial.

Printre masurile intreprinse de MDRT pentru implementarea eficienta a programului se numara: modificarea procedurii de verificare a eligibilitatii cheltuielilor prin reducerea numarului de documente atasate la cererea de rambursare, introducerea dreptului AM POR de a aplica corectii financiare indiferent de verificarile ex-ante realizate de UCVAP si ANRMAP, posibilitatea ca, daca se constata incalcari ale legislatie, ofiterii de contract sa poata aplica corectii financiare fara a mai fi necesar punctul de vedere al ANRMAP.

Pentru prevenirea situatiilor in care plata rambursarilor este blocata din cauza achizitiilor publice derulate de catre beneficiarii finantarilor din POR si pentru stabilirea clara a atributiilor tuturor institutiilor cuprinse in sistemul national de verificare si control, s-a incheiat Protocolul privind colaborarea interinstitutionala in mecanismul de verificare a respectarii normelor privind achizitiile publice in cadrul proiectelor finantate din instrumente structurale intre ANRMAP-UCVAP-MDRT.

Un accent deosebit s-a pus pe dezbaterea modului in care poate fi accelerat procesul de utilizare a fondurilor disponibile in cadrul Axei 1 a POR – Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor. In cadrul sedintei s-a decis ca 15 februarie 2012 sa fie termenul limita pentru depunerea proiectelor pentru operatiunea Poli de crestere, astfel incat sa se evite intarzierile in implementare.

Sursa: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.