Premii de la BERD pentru investitiile de succes in eficienta energetica

BERD, investitii

Programul EEFF a fost lansat in ianuarie 2008 cu scopul de a reduce intensitatea energetica a Romaniei si a fost sustinut in mod activ de catre bancile locale partenere BERD: BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank, OTP Bank si Raiffeisen Bank. Pana in prezent, 80 de investitii in eficienta energetica, in valoare totala de 58 milioane euro, au fost finantate prin intermediul Facilitatii EEFF.

Prin intermediul acestor proiecte, se estimeaza economisirea a 880 GWh pe an, ceea ce reprezinta echivalentul a jumatate din consumul anual casnic de energie a municipiului Bucuresti, sau a unui oras cu 1,4 milioane gospodarii. Reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este estimata la 300.000 tone CO2 pe an sau echivalentul emisiilor a circa 200.000 autovehicule.

Avand in vedere implementarea cu success a programului EEFF, BERD in cooperare cu Comisia Europeana a lansat de curand o noua facilitate de finantare in valoare de 60 milioane euro – Facilitatea de Finantare a Energiei Durabile pentru IMM-uri (RoSEFF). Aceasta noua linie de finantare va fi dedicata exclusiv intreprinderilor mici si mijlocii pe perioada 2012-2014.

Programul RoSEFF a fost lansat in septembrie 2011 si are ca scop sustinerea companiilor locale interesate in maximizarea economiilor de energie si in imbunatatirea competitivitatii, contribuind in acelasi timp la reducerea intensitatii energetice a Romaniei.

Noua facilitate de finantare va fi derulata prin intermediul bancilor locale partenere si va promova investitii in proiecte de eficienta energetica si energii regenerabile de mici dimensiuni.

Cu ajutorul acestei facilitati, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 1 milion euro beneficiind de un grant de pana la 15 procente din partea UE si de consultanta tehnica gratuita, de asemenea, finantata cu fonduri europene. Valoarea grantului va depinde de solutia tehnologica si de economiile de energie realizate de proiect.

In cadrul RoSEFF, primul imprumut, in valoare de 20 milioane euro, a fost semnat de BERD cu BCR, iar alte institutii financiare se vor alatura in curand facilitatii. Programele EEFF si RoSEFF sunt doua exemple de Facilitati de Finantare a Energiei Durabile pe care BERD le-a lansat deja in 15 tari, din Polonia pana in Kazakhstan.

Sursa: Banknews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.