Emil Boc: Vor fi realocati bani europeni pentru Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuit

Emil Boc, bani europeni

Emil Boc: (…) Avem in vedere realocarea, la sfarsitul anului 2011, a unor bani din fonduri europene. Prioritatea va fi realocarea de bani europeni pentru Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuit. Acest lucru se va face catre UE si primii bani pe care ii vom obtine din realocare ii vom directiona spre realizarea acestui program de reabilitare termica a blocurilor, un program cu multiple valente pentru cetateni, adica o factura mai mica la plata, cat si pentru ceea ce inseamna locurile de munca, investitiile, sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii si in ultima instanta, aspectul urbanistic general.

Evident ca lucrari de investitii vor fi si in educatie, si in sanatate, si la cultura, lucrari care vizeaza continuarea obiectivelor incepute in anul 2011, dar si finalizarea multora dintre ele. Acest lucru, repet, nu ar fi fost posibil fara o politica orientata spre sustinerea investitiilor si a locurilor de munca.

A treia masura de sustinere a investitiilor, a mediului de afaceri si a locurilor de munca: instrumentul garantiilor de stat. Si sunt patru elemente aici: primul – bugetul alocat Ministerului Finantelor, pentru garantii de stat, este de 10 miliarde de lei, pentru sprijinirea, repet, a investitiilor care aduc plusvaloare in economie.

Doi: garantii pe baza Fondului de Garantare si Contragarantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Foarte putin se vorbeste despre acest fond, dar implicatiile lui pe orizontala sunt majore, implicatii majore pentru salvarea locurilor de munca si pentru sustinerea firmelor. Vreau doar sa stiti ca in 2009-2011, prin intermediul acestui fond, au fost salvate 240.000 de locuri de munca.

In sensul ca au fost acordate garantii in valoare de 1,35 miliarde de euro, care au sustinut credite de peste doua miliarde de euro. Iar pentru anul 2012, am realizat o majorare a capitalului fondului cu 250 de milioane de lei, ceea ce va permite sa sustina credite de peste 1,1 miliarde de euro, cu cei 580 de milioane de euro pe care ii are.

Aceasta va conduce la salvarea suplimentara sau la mentinerea a inca 100.000 de locuri de munca. Sunt lucruri pe orizontala, care se intampla in fiecare zi, dar acest lucru nu ar fi fost posibil daca bugetul nu ne-ar fi permis si in anii anteriori, si pentru 2012, sustinerea acestor fonduri, pentru ca intreprinderile mici si mijlocii sa beneficieze de sprijin.

In al treilea rand, este vorba de Fondul de Garantare a Creditelor pentru Agricultura. Faptul ca in 2011 s-au acordat de catre Ministerul Agriculturii subventiile la timp si faptul ca Fondul de Garantare a Creditelor pentru Agricultura a acordat fermierilor credite atunci cand au avut nevoie a contribuit la un an agricol foarte bun, alaturi de componenta meteo.

Pentru 2012, 1,6 miliarde de lei sunt bani asigurati pentru Fondul de Garantare a Creditelor pentru Agricultura, tocmai pentru ca fermierii sa poata beneficia de credite in vederea sustinerii activitatii acestuia.

A patra componenta: scheme de ajutor de stat – si vorbim aici de schemele de minimis si ajutoarele pentru investitii mari. Din acest punct de vedere, Ministerul Finantelor Publice are 850 de milioane de lei, pentru a putea asigura acest sprijin financiar pentru proiectele de minimis sau ajutoarele de investitii mari, care aduc plusvaloare in economie. Si sunt cunoscute faptul ca investitiile majore au beneficiat de sprijinul statului pentru a genera locuri de munca.

Spun doar ca, in perioada 2009-2011, proiectele mari de investitii au generat peste 4.433 de noi locuri de munca, ajutorul de stat aprobat a fost de 229 de milioane de euro, pentru peste 20 de proiecte mari de investitii. in al doilea rand, tot pe aceasta componenta, a schemelor de ajutor de stat sau de sprijin pentru firme, se incadreaza programele de la Ministerul Economiei.

Si vorbesc aici de programul Mihail Kogalniceanu sau cardul Kogalniceanu, pentru creditarea IMM-urilor: 70 de milioane de lei; programul Start up pentru firme: 10 milioane de lei, pentru 2012; programul pentru tinerii debutanti in afaceri: 21 de milioane de lei; deci finantare de la bugetul de stat, pentru sustinerea acestor programe care sustin firmele care creeaza si genereaza locuri de munca.

A cincea masura: continuarea programelor care s-au dovedit a fi eficiente. Ma refer, aici, la programul „Prima Casa” si angajamentul guvernului este acela de a continua, si in 2012, programul „Prima Casa”, ca, de altfel, si continuarea programului „Rabla„, in forma pe care Ministerul Mediului a prezentat-o si care s-a demonstrat a fi extrem de benefica pentru economia romaneasca, si, nu in ultimul rand, continuarea programului „Casa Verde„, prin Ministerul Mediului.

A sasea masura: fondurile europene. Spuneam, intr-o interventie anterioara, ca incepand cu 2012 vine si perioada cand urmeaza sa culegem roadele efective ale proiectelor depuse, evaluate, aprobate, licitate si aflate in implementare. Acum, practic, va veni momentul cand putem sa rambursam banii de la Bruxelles, pentru ca sunt in executie proiectele europene si vom putea sa avem banii necesari modernizarii infrastructurii din Romania. Ne propunem 6 miliarde de euro din fonduri europene pentru 2012, din care 3,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune, 2,5 miliarde de euro din fondurile pe agricultura. Am si mentionat faptul ca avem in vedere realocarea unor bani din fonduri europene, prioritate majora fiind, asa cum am spus, programul de reabilitare termica a cladirilor de locuit”. (…)

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top