CE a decis rambursarea cheltuielilor eligibile catre beneficiarii proiectelor din cadrul Axei 2 a POR

POR, Axa 2

Decizia vine ca urmare a indeplinirii, de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, a tuturor recomandarilor si cerintelor Comisiei Europene, precum si a respectarii angajamentului luat de a opera modificari in sistemul de management si control, inclusiv intarirea atributiilor de control in domeniul achizitiilor publice a Autoritatii de Management a POR.

“Ne bucuram de aceasta veste pe sfarsit de an, mai ales ca s-a muncit foarte mult pentru a convinge Comisia Europena ca suntem parteneri credibili si responsabili. Suntem multumiti, de asemenea, ca solutiile gasite de noi pentru eficientizarea gestionarii fondurilor europene prin POR vor fi implementate si in cadrul altor programe operationale sectoriale. Provocarea noastra este ca, dupa aceasta decizie, pana la sfarsitul anului sa reusim sa facem platile pentru acele facturi verificate si declarate eligibile, dar care nu au fost trimise spre decontare la Bruxelles, pe perioada in care aceasta operatiune a fost intrerupta. Este vorba despre peste 200 milioane de euro pe care speram sa-i infuzam in economia reala pana la sfarsitul anului. Este o suma considerabila, care va intari si mai mult pozitia Programului Operational Regional in topul performantei programelor operationale derulate in Romania”, a declarat ministrul Elena Udrea.

Atunci cand Comisia Europeana a sesizat existenta unor nereguli la procedurile de achizitii publice derulate de catre beneficiarii Axei 2 a Programului Operational Regional, autoritatile de la Bruxelles au intrerupt temporar plata facturilor inregistrate pe aceasta axa.

Pentru deblocarea platilor de catre Comisia Europeana, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a verificat toate achizitiile publice derulate de catre beneficiari in cadrul Axei 2 a POR, iar acolo unde a fost cazul s-au aplicat si corectii financiare, in functie de natura neregulilor gasite.

MDRT, in calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operational Regional, va aplica in continuare, cu rigurozitate, corectii financiare conform OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea si sanctionarea neregulilor aparute in obtinerea si utilizarea fondurilor europene si/sau a fondurilor publice nationale aferente acestora, ori de cate ori va fi cazul.

Totodata, datorita modificarilor operate, MDRT/AM POR va efectua toate verificarile ex-post pentru proiectele finantate prin program. Pentru a evita conflictele de interese a fost introdusa obligatia depunerii unor declaratii pe proprie raspundere din partea beneficiarilor si a fost incheiat un protocol cu Agentia Nationala de Integritate, singura entitate nationala care poate verifica conflictul de interese.

Sursa: Ministerul Dezoltarii Regionale si Turismului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.