Intreprinderile vor primi sprijin pentru a asigura o crestere ecologica

intreprinderi, mediu

Tehnologiile care respecta mediul sunt benefice pentru afaceri si contribuie la crearea de noi locuri de munca, prin urmare, ecoinovarea este esentiala pentru competitivitatea economica a Europei.

EcoAP este unul dintre angajamentele initiativei-pilot „O Uniune a inovarii” si se bazeaza pe Planul de actiune pentru tehnologii ecologice (ETAP) din 2004. Pornind de la tehnologiile ecologice, planul EcoAp se concentreaza pe conceptul mai amplu de ecoinovare si vizeaza obstacolele, provocarile si oportunitatile specifice indeplinirii obiectivelor de mediu prin intermediul inovarii. EcoAP include actiuni atat in domeniul cererii si al ofertei, cat si in materie de cercetare, industrie, politica si instrumente financiare.

Mai mult, acest plan recunoaste rolul cheie al reglementarii in domeniul mediului, ca motor al ecoinovarii si prevede o reexaminare a legislatiei de mediu. De asemenea, EcoAP subliniaza importanta cercetarii si inovarii pentru producerea unor tehnologii inovatoare si introducerea lor pe piata si pune accentul pe dimensiunea internationala a ecoinovarii si pe o mai buna coordonare a politicilor cu partenerii internationali.

Planul de actiune va accelera ecoinovarea in toate sectoarele economiei, prin intermediul unor actiuni bine directionate. Pentru a impulsiona o cerere a pietei mai puternica si mai stabila in favoarea ecoinovarii, planul implica luarea de masuri in domeniul stimulentelor legislative, al standardelor si achizitiilor publice si private; el va incuraja sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii (IMM-uri) in demersul acestora de a-si imbunatati pregatirea pentru investitii, precum si oportunitatile privind constituirea de retele.

Aspectele-cheie ale noului plan de actiune includ:
1. Utilizarea de politici si legislatie in materie de mediu pentru a promova ecoinovarea;
2. Sprijinirea proiectelor de demonstratie si crearea de parteneriate pentru a introduce pe piata tehnologii operationale promitatoare, inteligente si ambitioase;
3. Elaborarea unor noi standarde pentru stimularea ecoinovarii;
4. Mobilizarea instrumentelor financiare si a serviciilor de asistenta pentru IMM-uri;
5. Promovarea cooperarii internationale;
6. Sprijinirea dezvoltarii competentelor si a locurilor de munca emergente, precum si a programelor de formare conexe, pentru satisfacerea necesitatilor pietei fortei de munca;
7. Promovarea ecoinovarii prin intermediul parteneriatelor europene pentru inovare.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top