Emil Boc: Ne propunem sa obtinem 6 miliarde de euro din rambursari de fonduri europene in 2012

rambursari, fonduri europene

„Vom monitoriza, in detaliu, pe fiecare minister, pe fiecare program operational, pe fiecare organism intermediar, cum se respecta acest termen de 45 de zile, pentru ca, daca este sa avem in momentul de fata o problema – este cea legata de durata lunga a cererilor de evaluare a proiectelor si a duratei foarte lungi a cererilor de procesare a cererilor de rambursare, care aduc pierderi si pentru beneficiari publici si privati in absorbtia fondurilor europene” a afirmat Emil Boc.

De asemenea, primul-ministru a atras atentia ministerelor Economiei, Educatiei si Comunicatiilor ca, la organismele intermediare din coordonarea acestora, exista probleme referitoare la durata solutionarii cererilor de evaluare si rambursare a cheltuielilor.

Seful Executivului a mentionat si problemele intampinate de autoritatile de management in cooperarea cu autoritatile locale, in special in ceea ce priveste implementarea proiectelor pentru protectia mediului inconjurator si a solicitat organizarea de intalniri publice lunare cu autoritatile locale.

In ceea ce priveste platile totale catre beneficiari efectuate pana in prezent, reprezentand prefinantari si rambursari (cu exceptia rambursarii de TVA), primul-ministru a aratat ca acestea insumeaza peste 3 miliarde de euro, adica 14,85% din alocarea UE 2007-2013.

Din acestea, 1,066 miliarde de euro sunt platile intermediare rambursate de Comisia Europeana, ceea ce reprezinta 5,55% din totalul fondurilor structurale si de coeziune, de 19,2 miliarde de euro, alocate Romaniei de Uniunea Europeana in intervalul 2007-2013. In cursul anului 2011, Comisia Europeana a efectuat plati in valoare de 700 de milioane de euro.

Seful Executivului a multumit ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, pentru efortul facut pentru accelerarea absorbtiei fondurilor europene si a subliniat rolul decisiv al acestuia in reluarea platilor de catre Comisia Europeana.

Premierul Emil Boc a subliniat ca demersurile ministrului Leonard Orban, conjugate cu ale celorlalti ministri, au contribuit la recastigarea credibilitatii tarii, a carei mentinere este extrem de importanta. In acest context, premierul Boc a pledat pentru respectarea angajamentelor asumate fata de Comisia Europeana, inclusiv in ceea ce priveste remedierea deficientelor legate de achizitii publice.

In ceea ce priveste evaluarea functionarii sistemului de verificare ex-ante si ex-post al achizitiilor publice, la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (A.N.R.M.A.P.) s-a desfasurat, la cererea Comisiei Europene, o misiune de audit de catre Autoritatea de Audit din cadrul Curtii de Conturi a Romaniei, iar A.N.R.M.A.P. a primit avizul de conformitate si de functionalitate.

In plus, Comisia Europeana, prin DG Piata Interna, a dat Romania ca exemplu in privinta acuratetei completarii anunturilor / invitatiilor de participare, fapt care asigura o transparenta de 100% a procedurilor de achizitie publica.

Premierul Emil Boc a atras atentia si asupra problemei recuperarii sumelor din prefinantari, necesare pentru asigurarea platilor curente in continuare.

In ceea ce priveste dificultatile de la unele organisme intermediare legate de resursele umane, primul-ministru a cerut ca reprezentantii Ministerului Afacerilor Europene sa poarte discutii cu fiecare autoritate de management si sa faca o evaluare.

„In limita resurselor pe care le avem la nivelul guvernului, vom putea aloca, acolo unde este nevoie si intr-adevar se justifica, personal suplimentar„, a declarat premierul Emil Boc.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top