Nereguli de 472.000 euro la societatea Apa Vital

Raportul Curtii de Conturi pe anul 2010 scoate la iveala nereguli de sute de mii de euro la lumina in cadrul unei companii de stat din Iasi. ApaVital apare in paginile documentului cu proiectul implementat prin programul ex-ISPA. Reprezentantii Curtii de Conturi sustin ca mai multe cheltuieli au fost declarate neeligibile, valoarea lor ajungind la 472.000 de euro.


Oficialii ApaVital se apara spunand ca raportul Curtii de Conturi a fost contestat in instanta, iar Comisia Europena nu au gasit nereguli in momentul in care a efectuat verificari.

“Cand au venit ai nostri, gata au aparut si neregulile”, spune Ioan Toma, directorul ApaVital Iasi. Concluziile raportului de activitate a Curtii de Conturi pe anul 2010 si finalizat in anul 2011 arata modul in care ApaVital a cheltuit fondurile de pre-aderare de la Uniunea Europeana.

“In cadrul masurii 2000/RO/16/P/PE/006 «Imbunatatirea sistemului de apa potabila si a celui al apelor uzate in scopul conformarii cu standardele europene in domeniul calitatii apei si protectiei mediului in municipiul Iasi, Romania» s-au constatat cheltuieli neeligibile in suma de 232 mii euro, reprezentind contravaloarea a 9 pompe solicitate la rambursare prin aplicatia de plata finala, fara ca aceste pompe sa faca obiectul componentelor Memorandumului de Finantare si fara sa fie efectuate in perioada de eligibilitate stabilita prin amendamentul nr.7 la Memorandumul de Finantare. Cheltuieli neeligibile in suma de 174 mii euro, reprezentand contravaloarea unor echipamente care nu au mai fost instalate in proiect. Cheltuieli neeligibile in suma de 60 mii euro, reprezentind contravaloarea loturilor de piese de schimb si utilaje speciale deoarece reprezinta costuri aparute dupa finalizarea proiectului. Cheltuieli neeligibile in suma de 6 mii euro, reprezentind contravaloarea unui echipament special care nu a fost instalat si fixat in proiect si a fost livrat dupa 31.12.2010”, se arata in raportul Curtii de Conturi. Seful ApaVital declara ca regulile au fost schimbate in timpul jocului.

Mai multe detalii: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.