Ce salariu ar trebui sa primeasca un patron: De la startup, la firma de succes

startup, salariu

Sunt multe teorii si metode prin care puteti ajunge la o suma corecta, insa doua dintre cele mai comune pentru un startup sunt urmatoare:

1. Salariu suficient traiului zilnic
Desi nu suna tocmai atragator, este o varianta care nu pune foarte multa presiune pe firma, lucru important atunci cand afacerea este in primele luni de viata. Argumentul este unul simplu si tine de minimizarea cheltuielilor si, implicit, reducerea capitalului necesar transformarii companiei intr-un succes de piata. De asemenea, veti inregistra mai putine pierderi sau profit in crestere, oferind firmei o situatie financiara mai stabila. In functie de situatia dumneavoastra, putem vorbi de o remuneratie suficienta acoperirii cheltuielilor curente: intretinere, mancare etc.

Scoateti toate celelalte costuri din viata dumneavoastra si pastrati numai cu strictul necesar. Daca erati obisnuit sa mancati zilnic in oras, acum poate ar fi mai bine sa va ganditi la variante mai ieftine. Includeti toate ratele si imprumuturile pe care le aveti de platit. In general, daca reusiti sa va achitati toate datoriile inainte de a intra in afaceri, veti reduce nu numai valoarea salariului, dar veti fi cu mult mai solvabil in fata investitorilor, aspect important atunci cand vreti sa obtineti finantare.

2. Platiti-va atat cat valorati
Ce salariu credeti ca meritati? Este o intrebare extrem de subiectiva si, pana la urma, s-ar putea ca estimarea dumneavoastra sa nu coincida cu situatia din piata. Bineinteles, multi oameni intra in afaceri tocmai pentru ca isi doresc sa atinga un anumit nivel de siguranta financiara pentru ei si familiile lor. In mod normal va trebui sa luati in calcul valoarea dumneavoastra de piata in acest moment, plus ceva peste. Suma obtinuta va deveni salariul de care veti avea nevoie si trebuie inclusa in planul de business.

Pentru a va determina valoarea de baza, scrieti salariul dumneavoastra din acel moment. Aceasta este valoarea dumneavoastra minima la momentul repectiv, care nu ia in calcul responsabilitatea enorma a lansarii unei afaceri pe cont propriu. De aceea, in calitate de proprietar, va trebui sa adaugati un procent peste suma de baza, de obicei de 3-4 ori rata inflatiei. Aveti totusi grija sa nu ajungeti la un salariu care sa puna foarte multa presiune pe restul afacerii. Un startup nu are inca o pozitie solida, clienti fideli sau venituri constante.

Orice banca sau investitor se va uita cu atentie la aceste estimari, pentru a se asigura ca veti putea rambursa creditul sau aduce profit.

Retineti faptul ca o firma are nevoie de cel putin 3-6 luni pentru a ajunge pe break even. Chiar si dupa acest punct, sa nu credeti ca va puteti mari salariul – aceasta este una dintre cele mai mari si comune greseli ale antreprenorilor. Break even nu inseamna ca aveti profit, cu atat mai putin ca firma este stabila din punct de vedere financiar. Orice indexare salariala va creste costurile si, implicit, veniturile de care firma va avea nevoie pentru a acoperi cheltuielile. Cu alte cuvinte, veti impinge afacerea pe pierdere, asa ca orice marire trebuie calculata atent si cu foarte multa retinere.

Sursa: esimplu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top