Bancile europene au imprumutat bani de la Banca Centrala Europeana

banci, BCE, imprumut

BCE a anuntat ca 800 de banci au imprumutat 529,5 miliarde de euro de la BCE prin a doua faza a programului de imprumuturi pe trei ani pentru bancile comerciale, destinat reducerii presiunilor asupra institutiilor de credit din zona euro.

In total, prin cele doua licitatii de fonduri, din decembrie si februarie, bancile au imprumutat peste 1.000 de miliarde de euro de la BCE, cu o dobanda de 1%. Joi noaptea, depozitele overnight la BCE au atins 777 miliarde de euro, de asemenea un nivel record. Pe parcursul weekend-ului, depozitele overnight au urcat la 821 miliarde de euro.

Unii analisti au sugerat ca nivelul ridicat al banilor plasati in depozite la BCE reprezinta un semn al tensiunilor din pietele financiare si un indiciu ca bancile opteaza pentru siguranta, avind in vedere ca depozitele constituite la BCE aduc o dobanda de numai 0,25%. Alti analisti arata, insa, ca este imposibil pentru banci sa utilizeze atit de mult capital intr-o perioada foarte scurta.

Prima faza a programului de imprumuturi a ajutat increderea in piata financiara, intrucat bancile au folosit fondurile sa-si refinanteze datoriile.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.