Masuri pentru accelerarea implementarii obiectivelor incluse in Mecanismul de Cooperare si Verificare

masuri, mecanism

Noile reglementari au in vedere crearea unui mecanism flexibil si eficient de luare a deciziilor pentru punerea in practica a masurilor necesare in vederea indeplinirii angajamentelor asumate de Romania in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV).

Mai exact, vor fi aduse unele modificari in ceea ce priveste organizarea comisiei MVC, prevazuta de HG79/2010, in sensul ca va fi coordonata de ministrul Justitiei si va avea o maniera de functionare mai flexibila.

“Din aceasta comisie interinstitutionala vor face parte reprezentanti ai institutiilor din sfera executiva si reprezentanti ai puterii judecatoresti”, a afirmat ministrul Justitiei.

Comisia are ca atributii evaluarea modalitatii in care toate institutiile implicate in realizarea obiectivelor MCV isi indeplinesc sarcinile, potrivit competentelor acestora, armonizarea eforturilor in cadrul MCV si asigurarea dialogului si cooperarii intre institutiile implicate. Comisia va reuni conducatorii institutiilor cu atributii in indeplinirea obiectivelor MCV (CSM, ICCJ, PICCJ, DNA, ANI, MAI, MAE, MAEur etc) si va fi convocata de catre ministrul Justitiei, din oficiu sau la solicitarea unui reprezentant al institutiilor mentionate.

De asemenea, potrivit Hotararii de Guvern, ministrul Justitiei va transmite presedintelui Romaniei si primului-ministru rapoarte cu privire la activitatea Comisie MCV, dupa fiecarea sedinta a acesteia.

O alta prevedere inclusa in actul normativ vizeaza crearea unui grup de lucru interinstitutional, care va adopta masurile logistice, financiare si din punctul de vedere al resurselor umane, masuri necesare pentru implementarea noilor coduri. Grupul vor face parte din ministrul Justitiei, ministrul Finantelor, ministrul Administratiei si Internelor si cate un secretar de stat din ministerele respective.

Ministrul Justitiei va informa ori de cate ori este necesar, in scris, presedintele Romaniei si primul-ministru cu privire la recomandarile adoptate de Comisia MCV si de Grupul de lucru, precum si la modalitatea de punere in aplicare a acestora. “Acest dialog a existat permanent, insa prin noile reglementari am dorit sa-l formalizam”, a explicat ministrul Justitiei.

Sursa: Guvernul Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.