Fonduri nerambursabile pentru modernizarea exploatatiilor agricole!

bani, exploatatie

Afla aici mai multe detalii despre Masura 121 “Modernizarea exploatatiilor agricole”!

Fondurile nerambursabile disponibile in aceasta sesiune, pentru finantarea proiectelor privind modernizarea exploatatiilor agricole, sunt de 220.577.199 de euro, fiind alocati acum toti banii disponibili pana la finalul perioadei de finantare, respectiv 2013.

Ghidul Solicitantului aduce modificari privind alocarea fondurilor nerambursabile europene pentru Masura 121. Astfel, se va acorda finantare europeana nerambursabila in mod separat pentru sectoarele vegetal si zootehnic, pentru implementarea standardelor privind laptele si protectia apelor si pentru beneficiarii Masurii 141 “Sprijinirea exploatatiilor agricole de semi-subzistenta”.

Totodata, au suferit modificari si valorile maxime eligibile ale proiectelor, in functie de sectorul in care se va face investitia. Astfel, pentru sectorul zootehnic, valoarea eligibila a unui proiect de investitii nu poate depasi 2 milioane de euro, beneficiind de o cofinantare publica nerambursabila incepand cu 40%.

In cazul proiectelor implementate in sectorul vegetal, valoarea maxima a investitiei nu poate depasi 1 milion de euro, cofinantarea publica nerambursabila pornind tot de la 40%. Cofinantarea publica nu va putea depasii un maximum de 70% din valoarea totala a proiectului.

In situatia in care se realizeaza un proiect de investitii in sectorul zootehnic ce vizeaza atat protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati cat si implementarea standardelor in privinta laptelui crud, valoarea eligibila totala acceptata a acestuia nu va putea depasi suma de 2 milioane de euro.

Din totalul acceptat, investitia in standardele pentru lapte nu va depasi suma de 250.000 de euro. Cofinantarea publica nerambursabila in cazul acestui tip de proiect de investitii va porni de la 40%.

In privinta cheltuielilor eligibile, au fost aduse clarificari cu privire la mijloacele de transport specializate. Astfel, vor fi considerate eligibile doar acele mijloace de transport care transporta numai un anumit tip de marfuri adecvate activitatilor descrise in proiect. In consecinta, mijloacele de transport eligibile pot fi autocisterne, autoizoterme, mijloace de transport albine, animale.

In ceea ce priveste modul de selectare a proiectelor, s-au introdus criterii separate pentru investitiile in standardele europene in vigoare din sectorul animalelor. Astfel, pentru a beneficia de punctaj proiectele trebuie sa contina investitii care sa asigure implementarea standardelor in proportie de 100%.

In cazul in care proiectul prevede si alte tipuri de investitii acesta va fi punctat conform criteriilor de selectie pentru sectorul de crestere a animalelor. Totodata, beneficiarii Masurii 112 “Instalarea tinerilor fermieri” care realizeaza investitii pentru implementarea celor doua standarde prin Masura 121, beneficiaza de o perioada de gratie de 36 de luni pentru finalizarea investitiei.

Trebuie sa facem precizarea ca proiectele din sectorul zootehnic si vegetal nu vor mai primi punctaj la criteriul de selectie ce priveste exploatatiile agricole care se adapteaza la standardele comunitare, dat fiind faptul ca acestea au devenit obligatorii. Sunt exceptate doar cele doua standarde mentionate mai sus, care au criterii de selectie separate.

Din sectorul vegetal au fost eliminate, de asemenea, investitiile pentru infintarea de culturi de specii forestiere, cu ciclu scurt de productie.

Investitiile din acest sector, ce privesc pepinierele si plantatiile de pomi fructiferi, vor primi de 33 de puncte, iar cele pentru plantatii de vita-de-vie pentru vin primesc 30 de puncte.

In cazul proiectelor de investitii din sectorul animal, acestea vor beneficia de un punctaj diferit in functie de ce doreste beneficiarul sa produca de pe urma animalelor. De exemplu, daca se va realiza un proiect de investitii pentru cresterea bovinelor, se vor acorda 39 de puncte daca este vorba despre bovine pentru carne, sau 35 de puncte, in cazul in care sunt crescute vaci pentru lapte.

Depunerea proiectelor aferente Masurii 121 se va face la Oficiile Judetene ale APDRP, de luni pana vineri, in intervalul orar 09:00 – 14:00.

Termenul limita al depunerii cererilor de proiecte pentru aceasta sesiune este 31 mai 2012, ora 12:00.

Sursa: Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP)

4 thoughts on “Fonduri nerambursabile pentru modernizarea exploatatiilor agricole!”

 1. monica spune:

  cum poti obtine fonduri europene pt a pune o centrala termica
  ??

 2. Moldovan Daniela spune:

  Buna seara!
  Suntem o familie care avem o ferma de oi si am dori sa stim daca putem obtine fonduri europene avand in vedere faptul ca terenul pe care il avem la dispozitie este al nostru insa nu avem titlu de proprietate, deoarece acesta a fost achizitionat prin contract de vanzare-cumparare, dupa care platim un impozit anual la stat.

  1. Finantare.ro spune:

   Buna ziua,

   Puteti lua subventii europene pentru oile pe care le aveti.

   Puteti obtine si fonduri europene prin PNDR (https://www.finantare.ro/programul-national-de-dezvoltare-rurala-pndr), prin Masurile 112 si 121. Problema e ca majoritatea liniilor de finantare pe 2012 s-au inchis. Puteti pregati insa proiectul pe 2013, cand vor fi relansate.

   Mult succes!

 3. Igor Plesca spune:

  Buna ziua! Suntem o companie producatoare de mezeluri din Republica Moldova si as vrea sa stiu daca ar fi o posibilitate sa primim finantare si in Republica Moldova?
  VA multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.