BNR va continua si in 2006 reducerea graduala a dobanzii de politica monetara

Banca Nationala va continua strategia sa de reducere graduala a ratei dobanzii de politica monetara, si in 2006, insa viteza ajustarii va fi conditionata de progresele inregistrate pe linia dezinflatiei, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un seminar pe probleme bancare, la Sinaia.

Politica monetara a BNR va tine cont, de asemenea, de cresterea elasticitatii cererii de credite fata de rata dobanzii, cresterea adancimii financiare a economiei, scaderea riscului de tara.

Guvernatorul a precizat ca mentinerea politicii actuale de curs de schimb va avea drept caracteristici accentuarea treptata a flexibilitatii cursului de schimb, o coexistenta a tendintei de apreciere in termeni reali cu variabilitatea cursului de schimb, care va avea ca efect o limitare a motivarii intrarilor de capitaluri volatile.
in ceea ce priveste tintirea directa a inflatiei, Mugur Isarescu a aratat ca aceasta are premize favorabile, BNR beneficiind de independenta operationala deplina.

Dezinflatia din ultimii 5 ani a condus la consolidarea credibilitatii BNR, rata anuala a inflatiei se situeaza pe palierul cu o singura cifra, sectorul bancar este stabil si solid, desi exista nevoia de adancire a intermedierii financiare, iar dominanta fiscala nu mai reprezinta o problema, a aratat guvernatorul BNR.
Cu toate acestea, la incheierea vizitei in Romania, misiunea FMI a relevat, intr-un comunicat de presa ca “BNR trebuie sa isi consolideze rapid credibilitatea vizavi de angajamentul sau de tintire a inflatiei”.

Sursa: , ING Financial News, 8 noiembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.