Agentia Sapard: desi fondurile pe 2005 au fost epuizate, mai sunt bani pentru plati

Fondurile alocate prin Programul Sapard pentru anul 2005, respectiv 208 milioane de euro, au fost consumate integral. Potrivit datelor furnizate de Agentia Sapard, se estimeaza ca pana la finele acestui an se vor mai efectua plati in valoare de aproximativ 30 de milioane de euro.

Ieri au fost aprobate plati in valoare de 13,5 milioane de euro, acestea fiind ultimele plati aferente alocarii financiare pentru acest an. In total, din 2003 si pana in prezent, prin Programul Sapard au fost acordate fonduri nerambursabile de 412 milioane de euro beneficiarilor publici (consilii locale) si privati (persoane fizice autorizate, societati comerciale, asociatii etc.) din Romania.

“Avand in vedere faza de pregatire in care se afla economia romaneasca, din perspectiva integrarii, putem sa consideram acest rezultat ca fiind un succes al Programului”, a declarat directorul general adjunct al Agentiei Sapard, Dan Gherghelas, reporterilor de la Euractiv Romania.

“Daca anul trecut, principalele dificultati in cheltuirea fondurilor Sapard au fost de natura organizatorica si legislativa, a continuat Gherghelas, si aici ma refer la intarzierea promovarii Hotararii de Guvern pentru sprijinirea consiliilor locale in obtinerea creditelor bancare pentru finantare intermediara a executiei lucrarilor, anul acesta restrictiile au fost considerabil mai importante”.

Gherghelas a mentionat cele sapte valuri de inundatii care fie au afectat lucrarile in proportii diferite, fie au intarziat considerabil executia proiectelor, cu efecte in depunerea solicitarilor de plata. Reprezentantii Agentiei Sapard nu au permis anul acesta inchiderea lucrarilor fara ca executia sa fie in deplina concordanta, pana la detaliu, cu documentatiile tehnice aprobate.

Potrivit Agentiei Sapard, exista in continuare fonduri disponibile pentru plata proiectelor contractate, aceste fonduri provenind din acordurile financiare aferente anilor urmatori de alocare. Pana in acest moment, au fost alocate fonduri Sapard de 700 de milioane de euro pentru 1.829 de beneficiari privati si publici.

Cele mai multe fonduri pentru investitii private au fost atrase de industria agroalimentara. Aproximativ 135 milioane de euro fonduri nerambursabile au fost alocate pentru 219 proiecte Sapard, dintre acestea 81 fiind deja finalizate.

Cel mai mare numar de proiecte incheiate de catre Agentia Sapard cu beneficiarii privati, vizeaza investitiile in fermele vegetale sau animale, in sere si achizitionarea de utilaje agricole, (“Investitii in exploatatii agricole” – Masura 3.1). Mai exact, 549 de proiecte a caror valoare a contributiei publice este de 53 de milioane euro. Proiectele finalizate din cadrul acestei masuri sunt in numar de 109.

De asemenea, au fost contractate 436 proiecte Sapard pentru acvacultura, sericicultura, apicultura, ciupercarii, cresterea melcilor si a broastelor, turism rural, toate acestea fiind incluse in Masura 3.4, “Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative”.

Proiectele contractate pe aceasta masura au o valoare a contributiei publice de 26 de milioane de euro. Din totalul proiectelor contractate au fost deja finalizate 41 de investitii.

Sursa: , www.euractiv.ro, 9 noiembrie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.