Universitatile iesene investesc mii de miliarde in infrastructura educationala

Universitatile iesene au solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii finantare pentru peste 250 de proiecte de infrastructura educationala. Numai la Universitatea Al. I. Cuza (UAIC) au fost contabilizate 111 proiecte care cuprind lucrari importante la cladirile si la caminele administrate de institutia de invatamant superior si care necesita finantare de la MEC.

Valoarea totala a proiectelor de la Cuza este de 2.300 miliarde lei (230 milioane RON) si reprezinta aproximativ 5 la suta din suma propusa de MEC. Pregatirea proiectelor pentru suma de 1,1 miliarde Euro promisa de guvernanti pentru invatamant in timpul grevei profesorilor a fost luata in serios de toti reprezentantii universitatilor iesene. Mai precis, reprezentantii institutiilor sustin ca in momentul de fata asteapta doar startul la finantare, pentru ca proiectele sunt gata. „Am stabilit deja prioritatile, iar proiectele sunt gata structurate. Cele trei mai directii vizate de noi sunt zona caminelor, spatiul de invatamant si infrastructura educationala”, a declarat Dumitru Oprea, rectorul UAIC. „Banii necesari pentru camine ajung la suma de 880 miliarde lei, pentru spatii didactice am cerut 96 milioane lei noi si, de asemenea, am trimis machete de proiecte si pentru canalizarea din corpurile B si C”, a declarat Bogdan Eduard Plescan, directorul administrativ al UAIC.

Nici Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) nu sta mai rau la capitolul proiecte propuse pentru finantare de la MEC. Au fost trimise nu mai putin de 79 proiecte care necesita o finantare de 525 miliarde lei (52,5 milioane RON). Aproximativ 40 la suta din acesta suma este necesara pentru patru laboratoare ultramoderne la facultatile USAMV. „Celelalte proiecte fac referire la spatiile didactice, la complexul sportiv, camine si sistemul de incalzire”, a precizat Gerard Jitareanu, rectorul USAMV.

Sursa: , Ziua de Iasi online, 6 februarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top