Ministerul Educatiei si Cercetarii va prezenta, in doua saptamani, un calendar concret de actiuni pentru realizarea proiectelor de investitii in invatamant, precum si un ghid pentru accesarea acestor proiecte, atat pentru anul 2006, cat si pentru perioada 2007-2008, a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu, la finalul reuniunii cu grupul de lucru pentru proiecte educationale din cadrul MEC.
Aceasta prima vizita de lucru la MEC a avut loc la initiativa premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a dorit sa vada cum se deruleaza aceste proiecte.
„In doua saptamani se va face o prezentare publica a calendarului de actiuni pentru anul 2006, si pentru perioada 2007-2008, cat si ghidul de utilizare. Aceasta actiune este necesara pentru ca am fost informat ca unii dintre reprezentantii MEC la nivel local nu cunosc modul in care proiectele se vor derula si accesa, desi au fost organizate reuniuni de lucru cu inspectorii scolari”, a declarat Primul-ministru.
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, i-a prezentat premierului machetele si planurile pentru realizarea unor gradinite, camine si campusuri scolare, proiectele-tip de realizarea a unor campusuri scolare de 100 si 200 locuri, precum si proiecte-tip de camine studentesti. „Sunt intr-un stadiu mai avansat decat ma asteptam”, a afirmat Primul-ministru. El a reamintit ca in acest an vor demara doua proiecte nationale: proiectul national de construire a 80 campusuri scolare, precum si programul national camine si cantine studentesti moderne. Guvernul a decis anul trecut suplimentarea cu 1,1 miliarde euro pentru finantarea proiectelor de infrastructura in invatamant, dezvoltare si de educatie, a spus premierul.
Seful Executivului a subliniat ca demersurile autoritatilor locale sunt esentiale pentru realizarea unor proiecte viabile, inspirate de necesitatile din plan local. El a mentionat exemplul scolilor de Arte si meserii, care vor fi infiintate pe regiunile de dezvoltare. „Localitatile unde aceste unitati scolare vor fi amplasate, precum si profilul acestor scoli de arte si meserii vor trebui sa fie inspirate de necesitatile din plan local Ministerul trebuie sa isi dea acordul asupra acestor proiecte, trebuie sa faca doar o evaluare. E mai greu de stiut de la Bucuresti care sunt nevoile precise in plan local”, a declarat Primul-ministru.
Asigurarea unei gestionari eficiente si transparente a sumelor investite in aceste proiecte este obligatorie. „Este bine sa facem public, in mod deschis, felul in care accesam proiectele, intr-o maniera absolut transparenta. Este vorba de gestionarea banului public, de aceea grijile trebuie dublate” a spus seful Executivului.
Premierul a recomandat ministrului Educatiei si Cercetarii sa angajeze firme de avocatura serioase, care sa intocmeasca contractele de executie cu firmele de constructii pentru aceste lucrari. Contractele trebuie sa prevada garantii de buna executie. „Trebuie sa fie constructori cu experienta, cu carte de vizita si cu forta. Sa nu ne trezim ca incepe proiectul si ne lasa balta la mijloc lui „, a spus premierul.
Lucrarile de constructie a unor noi camine si campusuri scolare trebuie finalizate in 12 luni de la inceperea lor, iar cele de reabilitare, deja incepute, pana la inceperea anului scolar, in octombrie, a aratat Primul-ministru.
In cadrul ministerului se va constitui o unitate de management, care va elabora si urmari realizarea acestor proiecte, a mai anuntat Calin Popescu-Tariceanu. Personalul ministerului va fi suplimentat cu 30 de posturi pentru aceasta unitate de management.
Aceasta prima intalnire de lucru a premierului Tariceanu cu ministrul Educatiei si Cercetarii va fi urmata de alte doua intalniri dedicate proiectelor din invatamantul preuniversitar si din invatamantul universitar.