Dexia Kommunalkredit Bank pe piata romaneasca

Dexia Kommunalkredit Bank, banca specializata in acordarea de finantari pentru sectorul public in Europa Centrala si de Est, planuieste sa obtina o cota de piata de 15-20% din segmentul de finantare a sectorului public din Romania, in urmatorii cinci ani, a
declarat presedintele executiv Dexia Kommunalkredit Bank, Reinhard Platzer.

Potrivit Dexia Kommunalkredit Bank, in urmatorii 10-15 ani, Romania are nevoie de investitii de circa 40 miliarde euro pentru a atinge standardele europene. “Jumatate din acesti bani vor proveni de la Uniunea Europeana, iar piata finantarilor private se va cifra la circa 20 miliarde euro, si pe acest segment vrem sa concuram”, a spus Platzer.

Din aceasta suma, estimativ 10 miliarde euro se vor indrepta catre investitiile publice din Bucuresti. Potrivit reprezentantului bancii, de indata ce autoritatile vor alege tipurile de finantare pentru proiectele bucurestene de infrastructura, Dexia Kommunalkredit Bank poate oferi finantare pentru toate tipurile de proiecte, fie ca este vorba de reabilitarea infrastructurii rutiere sau de infrastructura de sanatate.

“Este insa important cum sunt planificate aceste proiecte si de aceea vrem sa fim in contact cu ministrii, cu autoritatile pentru a le oferi consultanta in ceea ce priveste aceste proiecte dar si solutii de finantare accesibile”, a explicat presedintele executiv Dexia Kommunalkredit Bank.

Totodata, a spus Platzer, banca ofera posibilitatea restructurarii datoriei consolidate a autoritatilor publice locale, in scopul usurarii serviciului anual al datoriei si cresterii capacitatii de a angaja noi proiecte pe termene lungi si la costuri competitive.

Reinhard Platzer a declarat ca pentru o municipalitate cu o bonitate financiara ridicata, dobanda la credite poate ajunge la 4%, iar prin produse de finantare complexe, cum sunt cele structurate, se poate oferim optimizarea costului finantarii pana la o dobanda de 2,5%.

“Cu cat Romania se apropie de UE si standardele europene, cred ca dobanzile in euro vor merge in scadere si in Romania. Prin produsele noastre putem sa oferi finantare in valuta cu acoperirea riscului valutar, un produs foarte utilizat pentru finantarea dezvoltarii marilor orase cum este si cazul Bucurestiului”, a subliniat Reinhard Platzer.

Dexia Kommunalkredit Bank a fost infiintata in primul trimestru din 2005 cu sediul la Viena, ca parte a grupului Dexia si este specializata in finantari pentru sectorul public in Europa Centrala si de Est. In urmatori ani, banca isi propune sa atinga active de 6 miliarde de euro si sa joace un rol-cheie in Polonia si Romania.

Pentru a contribui la dezvoltarea segmentului de finantari publice in Romania, Dexia a deschis in iulie 2005 un birou de business in Bucuresti.

Printre proiectele derulate de Dexia Kommunalkredit Bank in Romania se numara participarea cu 70 milioane euro la emisiunea de euroobligatiuni a municipalitatii Bucuresti si participarea cu 5 milioane de euro in cadrul creditului sindicalizat de 20 milioane euro acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) municipalitatii din Arad. Cea mai recenta finantare a fost acordata Consiliului Judetean Mures, pentru reabilitarea infrastructurii judetului.

Sursa: , Periodicul online Afacerea al CCIB, 22 februarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.