Germania ne da bani pentru IMM-uri si infrastructura comunala

Guvernul a aprobat in sedinta de ieri doua Proiecte de Lege privind ratificarea unor acorduri intre Romania si Germania referitoare la colaborarea economica, respectiv cea tehnica, pentru anul 2004.

Prin Acordul privind colaborarea economica, Guvernul federal german ofera posibilitatea utilizarii instrumentului finantarii integrate mixte, prin accesarea de credite in valoare totala de maximum 41 milioane Euro cu scadenta foarte lunga (scadenta la 25 de ani, cu 5 ani perioada de gratie) si dobanda foarte avantajoasa. Acest tip de asistenta este destinata urmatoarelor masuri: imprumuturi pentru “Infrastructura comunala”: 21 mil. Euro; Imprumutul pentru programul de credit pentru intreprinderi mici si mijlocii: 20 mil. Euro. Sumele vor fi primite de la Institutul de Credit pentru Reconstructie (Kreditanstalt fur Wiederaufbau) din Frankfurt/Main, care va incheia contracte cu beneficiarii finantarilor, supuse normelor legale germane in vigoare.

Prin Acordul privind colaborarea tehnica, Guvernul federal german a alocat Romaniei suma de 7,5 milioane Euro, distribuiti astfel: 0,035 mil. Euro – fonduri pentru studii –si specialisti; 3,700 mil. Euro – promovarea reformei economice, a comertului, a intreprinderilor mici si mijlocii si a parteneriatelor economice; 1,400 mil. Euro – promovarea exploatatiilor agricole mici; 2,400 mil. Euro – sprijinirea administratiei publice si alte masuri.

In cadrul asistentei economice acordate Romaniei de statele membre ale UE, Germania este unul dintre cei mai importanti donatori, valoarea asistentei financiare nerambursabile primite in perioada 1990-2004 depasind 152 milioane euro. Asistenta se acorda in baza “Acordului cadru privind colaborarea tehnica intre Romania si Republica Federala Germania”, semnat la 6 mai 1994, si care a intrat in vigoare la 10 septembrie 1996. in temeiul acestuia, Romania incheie anual acorduri guvernamentale de colaborare financiara.

Asistenta acordata de autoritatile de la Berlin vizeaza crearea cadrului intern pentru economia de piata (combaterea inflatiei, privatizarea, limitarea participarii statului in economie, diminuarea deficitului bugetar, instituirea unui sistem eficient de impozitare, promovarea investitiilor si reducerea cheltuielilor pentru consum), precum si adaptarea economiei tarilor aflate in tranzitie la cerintele pietei internationale (convertibilitate monetara, echilibru economic extern, competitivitate internationala).

Sursa: , Guvernul Romaniei – Biroul de presa, 22 februarie 2006

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.