Privatizarea fermelor piscicole va incuraja absorbtia fondurilor europene

Fondurile europene destinate sectorului piscicol din Romania – 230 milioane de euro in urmatorii sapte ani – ar putea fi atrase mai usor daca va fi incurajata privatizarea fermelor piscicole din Romania si restructurarea acestui sector, considera specialistii Comisiei Europene.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, s-a intalnit recent cu o delegatie a Comisiei Europene din care au facut parte Fokion Fotiadis, directorul general al Directiei Generale de Pescuit din cadrul CE, Donato Chiarini, seful Reprezentantei CE in Romania, precum si alti responsabili din cadrul Directiei Generale de Pescuit a CE.

In cadrul intalnirii, Fokion Fotiadis a subliniat ca fermele de crestere a sturionilor ar putea reprezenta o mina de aur pentru producatorii din Romania. In opinia lui Fotiadis, Romania ar putea deveni unul din principalii producatori de caviar.

De asemenea, discutiile au vizat modul in care vor fi utilizate fondurile europene destinate acestui sector, tinandu-se cont de prioritatile stabilite de catre partea romana prin Planul National Strategic pentru pescuit. Reprezentantii CE au recomandat partii romane sa puna accentul pe dezvoltarea acvaculturii si a zonelor de coasta care, conform lui Fokion Fotiadis, ar putea aduce beneficii enorme Romaniei prin crearea de locuri de munca si activitati de turism.

Reprezentantii CE au aratat ca pentru o mai buna utilizare a fondurilor europene, este necesara intarirea capacitatii administrative a Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA). Potrivit participantilor la intalnire, aceasta intarire ar urma sa se realizeze prin cresterea numarului de personal implicat in gestionarea fondurilor europene, precum si prin diversificarea calificarilor acestui personal. Decebal Traian Remes a aratat ca MADR va fi un partener de dialog al Comisiei Europene si ca Ministerul Agriculturii va tine cont de propunerile si recomandarile facute de CE.

Potrivit Planului National Strategic pentru pescuit trimis la Comisia Europeana in luna martie, 50% din fondurile alocate Romaniei vor fi destinate dezvoltarii acvaculturii si procesarii si comercializarii produselor din peste, 10% vor fi destinate dezvoltarii zonelor de coasta, iar restul de 40% se vor imparti pe alte trei axe – masuri de interes colectiv (25%), masuri pentru adaptarea flotei comunitare de pescuit (10%) si asistenta tehnica (5%).

Sursa: Periodicul Afacerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.