Cerintele prea drastice lasa banii UE necheltuiti

Un studiu al Institutului European din Romania (IER) elaborat la inceputul acestui an arata ca, in comparatie cu alte tari care s-au confruntat cu aceeasi situatie, Romania se situeaza printre ultimele locuri in privinta capacitatii de absorbtie. Analiza IER atentiona asupra prezentei unei oarecare lipse de autoritate si de coordonare a procesului de pregatire pentru administrarea fondurilor comunitare.
Studiul pune punctul pe „i” in ceea ce priveste cauzele utilizarii scazute a acestor bani. IER aprecia ca nu exista o experienta in administrarea unor astfel de bani, iar unitatile prin care au fost distribuite sumele de la UE sunt insuficient de bine pregatite pentru a oferi consultanta necesara derularii unor proiecte de acest tip.

Potrivit celor de la IER, Romania sta prost si la nivelul personalului structurilor institutionale. Pe ansamblu, mai putin de 40% din personal are experienta in lucrul cu fonduri comunitare.
Studiul reliefeaza ca la nivelul Autoritatilor de Management ponderea personalului cu experienta variaza intre 20% si 40%, iar in cadrul Organismelor Intermediare, cazul cel mai frecvent este acela al unui numar de una-doua persoane cu experienta in realizarea de analize. Analiza IER se rezuma insa doar la deficientele organismelor care coordoneaza aceste fonduri.

Trebuie spus ca exista probleme si in ceea ce priveste formularistica stufoasa si greu de insusit pentru oameni cu pregatire medie, regulamentele prea stricte si conditiile financiare drastice.

Astfel, normele administrativ-financiare de utilizare a fondurilor comunitare, norme ce reprezinta cartea de capatai a celor care acceseaza acesti bani, sunt foarte laborioase, greu de inteles ca terminologie, prea drastice si uneori imposibil de indeplinit in mod real. Putini stiu cum arata formularele pe care trebuie sa le completeze un agricultor pentru a accesa fonduri Sapard, spre exemplu. Pentru a realiza un proiect eligibil, adica sa poata trece cu bine de comisia de validare, un agricultor trebuie sa completeze zeci de formulare si sa aduca sute de dovezi si certificate. Mai mult, el trebuie sa-si construiasca un buget pentru o perioada de timp relativ mare pentru o afacere, de 6 luni sau un an, ceea ce face ca gradul de risc sa fie ridicat, avand in vedere evolutia imprevizibila a economiei romanesti si a politicii fiscale. Astfel, intr-o economie in care fiscalitatea este impredictibila, este foarte greu sa-ti propui un plan de afaceri concret, de care trebuie sa te tii, pentru ca altfel risti sa ti se impute banii comunitari.
De asemenea, introducerea in aceeasi „oala” a celor care cu adevarat au deturnat fonduri UE cu cei care din lipsa unei coordonari profesioniste au facut unele greseli in utilizarea acestor sume face ca acesti bani sa fie neatractivi pentru romani.

Sursa: Realitatea Romaneasca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top