Pregatirea IMM-urilor pentru aderarea la UE

Rata de desfiintare a intreprinderilor mici si mijlocii si a microintreprinderilor se va accelera in perioada premergatoare si dupa integrarea in Uniunea Europeana. In urma analizei evolutiei IMM-urilor din Cehia, Polonia si Ungaria, tari deja integrate, s-a constatat ca rata de desfiintare a IMM-urilor se va accelera atat in perioada premergatoare, cat si dupa integrare.

Numarul IMM-urilor care vor profita de integrare pentru a-si dezvolta afacerile depinde de modul in care acestea vor dezvolta programe de investitii si analiza pentru a respecta standardele de eficienta si concurenta din UE. In masura in care IMM-urile vor putea sa-si adapteze activitatea schimbarilor care se vor petrece atat in momentul pre-aderarii cat si dupa, intreg sectorul bancar si organizatiile care ofera sprijin financiar vor trebui sa-si faca o analiza serioasa asupra efectelor pe care integrarea le va produce in procesul de finantare.

Directorul CHF International Romania considera ca pentru a fi pregatite, miile de IMM-uri care nu vor putea accesa sume din sectorul bancar pot apela la organizatii ca CHF, deoarece multe sectoare in care activeaza IMM-urile nu vor beneficia de sprijinul bancilor. Desi bancile devin din ce in ce mai active in ceea ce priveste IMM-urile, sunt sectoare de activitate care nu vor beneficia de suportul bancilor si aici intervenim noi si alte organizatii precum CHF. Astfel, IMM-urile trebuie sa profite de cei aproximativ doi ani pana la integrare pentru a se pregati sa faca acele investitii necesare unei conformari mai usoare standardelor europene acum, inainte de integrare.

CHF deruleaza in prezent un program care vizeaza imbunatatirea cadrului legislativ si a reglementarilor pentru IMM-uri pentru a imbunatati accesibilitatea programelor de finantare pentru IMM-uri si pentru a reduce procedurile administrative complicate si costisitoare. Compania acorda credite firmelor private, asociatiilor familiale, persoanelor fizice autorizate, precum si asociatiilor de proprietari si persoanelor fizice. Cu finantare de la Agentia de Dezvoltare Internationala a SUA (USAID), CHF International Romania coordoneaza un program pe cinci ani, avand o finantare de 13,3 milioane USD pentru dezvoltarea microintreprinderilor, a intreprinderilor mici si mijlocii.

In parteneriat cu Guvernul Romaniei si cu fonduri de la Banca Mondiala, CHF implementeaza, totodata, doua programe de sapte ani pentru a asigura capital firmelor in curs de dezvoltare si a incuraja initiativa privata si crearea de locuri de munca in zonele rurale si miniere neacoperite de servicii financiare din Romania. CHF International Romania este reprezentanta nationala a CHF International, organizatie americana privata, non-profit, de dezvoltare internationala cu proiecte in intreaga lume.

Din 1994, CHF Romania a implementat programe orientate spre dezvoltarea economica a comunitatilor, printr-un model unic de combinare a accesului la credite cu asistenta directa pentru microintreprinderi si IMM, in colaborare cu peste 45 de asociatii de afaceri si asociatii de proprietari, realizarea de parteneriate public-private si reforma.

Sursa: , Revistapresei online, 16 martie 2005

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top