Cum se obtine finantare pentru agricultura dupa aderare

Comunitatea Europeana cofinanteaza pana la maximum 50%, programe de informare si promovare a produselor agricole atat pe piata Uniunii Europene cat si in tarile din afara Uniunii Europene. Finantarea pana la 100% este completata de organizatiile profesionale / interprofesionale si de statul membru.

Organizatia care propune programul trebuie sa finanteze cel putin 20% din costul total al programului.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, organizatiile profesionale/interprofesionale reprezentative din Romania vor avea posibilitatea intocmirii de programe in vederea accesarii fondurilor comunitare.

Durata programelor de promovare cu finantare comunitara este intre cel putin 1 an si maximum 3 ani.

Actiunile acoperite de programele de promovare includ:

 • relatii publice, actiuni de promovare si publicitate, in special cele care evidentieaza competitivitatea produselor din UE, in termeni de calitate, igiena, siguranta alimentara, nutritie, etichetare, bunastarea animalelor si producerea acestora in concordanta cu protectia mediului;
 • participarea la targuri, expozitii si evenimente de importanta europeana sau nationala;
 • campanii de informare privind sistemul pentru recunoasterea si protectia denumirilor de origine protejate, indicatii geografice protejate, caracteristici traditionale garantate ale produselor agricole si produselor alimentare, precum si actiuni de informare privind produsele ecologice;
 • actiuni de informare privind sistemele de calitate si etichetare din Uniunea Europeana;
 • actiuni de informare privind sistemul comunitar al vinurilor de calitate produse in regiuni specifice.

Cu titlu de exemplificare, iata o serie de actiuni care pot fi incluse in programele de promovare, respectiv: construirea de standuri (pentru participarea la targuri); actiuni la puncte de vanzare – distribuirea de mostre; relatii publice – invitarea unor lideri de opinie si distribuitori pentru a vizita zonele de productie; publicitate in presa, organizarea de conferinte de presa, seminarii, workshop-uri; realizarea de materiale in forma electronica, pe suport de hartie, Internet sau promovarea in lanturi de supermarket-uri, restaurante, etc.

Comisia intocmeste la fiecare 2 ani o lista cu produsele care pot beneficia de programe de promovare.

Dintre produsele care pot beneficia de sprijin comunitar in vederea promovarii acestora pe piata interna a UE sau in tarile din afara UE, se pot mentiona:

 • fructe si legume proaspete si procesate;
 • plante vii si produse din horticultura ornamentala;
 • vinuri de calitate, vinuri de masa cu indicatie geografica;
 • lapte si produse lactate;
 • carne proaspata, refrigerata sau congelata, produsa in concordanta cu o schema de calitate nationala sau comunitara sau preparate din carne;
 • miere si produse apicole;
 • produse cu denumiri de origine protejate, indicatii geografice protejate si caracteristici traditionale garantate;
 • produse ecologice.

In vederea accesarii de organizatiile interesate a programelor de promovare, statul membru publica anuntul privind primirea de propuneri de programe. Organizatiile profesionale/interprofesionale interesate completeaza o cerere si de asemenea elaboreaza propunerile de programe pe care le transmit Autoritatii Competente a statului membru, care in cazul Romaniei va fi Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. Autoritatea Competenta transmite Comisiei Europene programele selectate. Comisia Europeana examineaza propunerile si decide programele care vor primi cofinantare.

Legislatia comunitara poate fi accesata pe website-ul www.europa.eu.int, si include:

 • Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2826/2000 si Regulamentul Comisiei (CE) nr 1071/2005 (pentru programele de promovare pe piata interna a Uniunii Europene);
 • Regulamentul Consiliului (CE) nr. 2702/1999 si Regulamentul Comisiei (CE) nr 1346/2005 (pentru programele de promovare in tarile din afara Uniunii Europene).

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.