Proiectul de lege privind finantarea partidelor politice a fost aprobat de guvern. Principalele modificari vizeaza cresterea transparentei asupra sumelor primite, sursele de finantare si controlul. Partidele vor fi obligate sa publice in Monitorul Oficial, partea I, si pe internet lista persoanelor care doneaza mai mult de 10 salarii minime brute pe economie, valoarea totala a veniturilor provenite din cotizatii, donatii confidentiale sau provenite din alte surse.
In prezent, aceste date erau publicate in Monitorul Oficial, partea III, pe care nu o citea nimeni, sau nu erau publicate. in ceea ce priveste sursele de finantare provenite de la buget, acestea vor fi repartizate in functie de alegerile parlamentare (75%) si de cele locale (25%), cu conditia ca partidul respectiv sa castige 50 de mandate de consilier judetean sau functia de primar al Bucurestiului. Pana in prezent, alegerile locale nu contau la alocarea fondurilor de la buget. Plafonul maxim al cotizatiei de membru a scazut de la 100 de salarii minime brute pe economie la 12. Aceasta modificare a fost introdusa pentru a evita legatura dintre functia publica si cotizatie.
„Cine platea o suma mare la partid astepta sa obtina si o functie publica”, a spus ministrul justitiei, Monica Macovei, reporterilor de la cotidianul Adevarul, adaugand ca nivelul cotizatiei de membru trebuie sa fie unul simbolic. Partidelor care nu se vor conforma noilor prevederi li se va suspenda alocarea bugetara de la stat. O alta masura drastica impusa de noul act normativ se refera la interzicerea folosirii functiei publice si a bunurilor ce decurg din asta in campania electorala. „Practica ne-a aratat ca exista tentatia de a se folosi masina de serviciu in campania electorala”, a afirmat Macovei.
Partidele politice vor fi obligate sa adauge in contabilitatea proprie si reducerile de care beneficiaza, pentru ca in spatele acestora sa nu se ascunda donatii mascate. Ministrul a dat ca exemplu inchirierea unui hotel care practica preturi de 75 de euro pe noapte, dar partidul plateste 10 euro pe noapte. in viitor, diferenta de la 75 la 10 euro va trebui inregistrata la „donatii”. si cuantumul amenzilor a fost majorat, de la 50-300 de milioane lei vechi la 300-500 milioane de lei vechi. Referitor la controlarea partidelor politice, Macovei a declarat ca acesta va fi efectuat nu de patru institutii, ca pana acum (Autoritatea Electorala Permanenta, Biroul Electoral Central, Secretariatul General al Guvernului si Curtea de Conturi), ci de un singur organism. „Solutia pe care am introdus-o in lege este aceea ca numai Autoritatea Electorala Permanenta sa efectueze controlul”, a conchis Macovei, ramanand ca doar cheltuirea banilor publici sa fie verificata de Curtea de Conturi.