Fratele lui Emil Boc si feciorul lui Pacuraru au picat examenul la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura

Sporul de 75 la suta la salariu acordat de Guvern pentru functionarii care vor lucra cu fonduri europene a ascutit concurenta pe posturile scoase la concurs de Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA),institutia care acorda subventiile in agricultura din acest an si care va gestiona o mare parte din banii pe care UE ii va acorda din 2007 taranilor romani. La cele cateva serii de concursuri organizate atat in Bucuresti, cat si la sediile teritoriale ale agentiei, s-au inscris pana la 10-20 concurenti pe un loc, iar “interventiile” celor care voiau sa-si angajeze diverse “pile” pe posturile platite gras nu au lipsit, afirma surse autorizate.

Insusi secretarul general al Ministerului Agriculturii recunoaste ca a primit mai multe telefoane in acest sens. “Au fost presiuni, telefoane. Multi si-au adus aminte de mine, ca am fost colegi in clasa I, sau alte asemenea cazuri, si m-au rugat sa-i ajut. insa va pot garanta ca aceste concursuri s-au desfasurat in conditii stricte, exigenta a fost maxima. in organizarea concursurilor s-au implicat si reprezentanti ai Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Chiar eu am asistat la un concurs in teritoriu si am dat afara doi candidati pe care i-am prins vorbind in timpul examenului”, a declarat Sorin Chelmu, secretar general in Ministerul Agriculturii. intre cei care au dorit sa intre in randurile consilierilor si expertilor APIA se numara si rude ale unor personalitati.

Astfel, unul dintre fratii primarului de Cluj Emil Boc si baiatul senatorului liberal Paul Pacuraru si-au “incercat norocul” la APIA. “Unul din fratii lui Emil Boc a sustinut examen in luna februarie la centrul APIA din Sanicolau Mare (judetul Timis).Nu a fost pregatit si a picat. El nu a candidat pentru un post de conducere. La urmatoarea serie de examene s-a inscris din nou si a fost declarat admis. A invatat omul, se pregatise intre timp, avea si experienta examenului anterior. A obtinut 80 de puncte la scris si tot 80 la proba interviu”, au declarat surse autorizate. Potrivit unor reprezentanti ai Ministerului Agriculturii, exemplele mentionate demonstreaza ca nu s-a mers “pe pile si relatii” in selectarea angajatilor APIA, care trebuie sa fie foarte bine pregatiti, pentru ca volumul de munca este imens. Insa se pare ca lucrurile nu au stat chiar asa peste tot, in unele localitati relatiile functionand cu brio. “Se poate verifica. La examen, multi dintre cei care au obtinut note mari la proba scrisa au fost depunctati pe nedrept la proba de interviu. Asa au putut lua examenul in teritoriu diverse consiliere ale unor parlamentari, ale caror note au fost umflate la proba orala”, a declarat un candidat respins la examen. In schimb, ministrul Agriculturii sustine ca nu are informatii despre eventuale “aranjari” ale posturilor la APIA, pentru ca la concursuri “exigenta a fost maxima”.

Desi vor avea cele mai mici salarii, cea mai mare concurenta a fost pe posturile de debutanti, pana la 20 pe un loc, in unele judete. “Toti angajatii APIA vor primi sporul de 75 la suta”, a asigurat Sorin Chelmu. Fara sporul de 75 la suta, un debutant are o leafa de 5,2 milioane lei vechi la incadrare, un asistent III – 7,8 milioane lei, un consilier principal – 8,3 milioane lei , iar un consilier superior – 11,79 milioane lei. Desi initial se promisese ca sporurile de 75 la suta vor fi acordate de la 1 februarie a.c., in prezent nici unul dintre angajatii APIA nu beneficiaza de acest spor. “Concurenta mare pe posturile APIA a fost tocmai datorita acestui spor, dar acesta nu s-a acordat pana acum nici unui angajat. Avem probleme la angajarea personalului de IT, pentru ca nu vine nimeni sa se angajeze la asemenea salarii, in conditiile in care sporul de 75 la suta nu se aplica inca. Noi speram ca va fi acordat din luna aprilie, la rectificarea bugetara”, a declarat Nicolae Sterghiu, directorul general al APIA.

Sursa: , Gandul online,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.