Comisia Europeana a decis deblocarea programului Youth in Romania

Executivul a aprobat suplimentarea cu 3,761 milioane lei noi a bugetului Cancelariei Primului-ministru pentru Autoritatea Nationala pentru Tineret.

Suma provine de la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Fondurile vor fi alocate pentru efectuarea platilor restante catre beneficiari, aferente perioadei 2003-2005.

“Aceasta masura este una dintre cele trei solicitari facute de Comisia Europeana pentru deblocarea Programului “Youth” in Romania”, a declarat Oana Marinescu, Purtatorul de Cuvant al Guvernului.

Comisia Europeana a fost instiintata astazi cu privire la aprobarea acestei Hotarari, a spus Oana Marinescu, care a aratat ca decizia de deblocare a Programului “Youth” apartine Comisiei.

Programul “Youth” a fost suspendat de catre Comisia Europeana in decembrie 2005.

Cauzele principale care au determinat suspendarea aplicarii Programului au fost existenta unui debit restant din perioada 2000-2001, neintrunirea, de catre Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT) standardele de management ale Comisiei Europene (sistem contabil analitic, proceduri interne codificate, infrastructura IT adecvata etc.).

La inceputul anului 2006, Executivul a aprobat doua Hotarari de Guvern (nr. 23/17.01.2006 si HG nr. 297/14.03.2006), prin care Autoritatea Nationala pentru Tineret prin care a preluat de la Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor responsabilitatea implementarii Programului “YOUTH” in Romania.

Programul YOUTH – TINERET este un program comunitar lansat in anul 2000, axat pe educatie non-formala si mobilitate. Acesta se adreseaza tinerilor cu varste intre 15 si 25 de ani. Programule inglobeaza initiative anterioare ale UE – Programe “Youth for Europe” si “European Voluntary Service”. Din 2007 acesta va fi reconsiderat si renumit “Youth in Action”. in acest Program sunt implicate 31 de tari, inclusiv Romania.

La nivel national, Programul TINERET este promovat si implementat de catre Agentii Nationale care functioneaza ca o legatura intre Comisia Europeana si organizatiile neguvernamentale de tineret si tineri. Agentiile Nationale sunt responsabile de diseminarea informatiilor legate de PROGRAM, incurajarea si realizarea de parteneriate, activitati de training legate de Programul Tineret. De asemenea, are in sarcina selectia proiectelor pentru finantare, in acord cu criteriile stabilite de catre Comisie.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.