Programul Operational Regional a fost finalizat

Ministrul integrarii europene, Anca Daniela Boagiu, a avut marti, 18 aprilie a.c., la sediul ministerului, o intrevedere cu reprezentantii celor opt Agentii de Dezvoltare Regionala si ai Consiliilor de Dezvoltare Regionala. Scopul intalnirii a fost stabilirea prioritatilor, a domeniilor de interventie, precum si identificarea si pregatirea portofoliului de proiecte pentru eficientizarea activitatii acestor structuri, pentru a elimina disparitatile dintre regiunile din tara si dintre Romania si statele membre ale Uniunii Europene.

Programul Operational Regional, prin care se implementeaza Strategia de Dezvoltare a Romaniei pentru perioada 2007-2013, a fost finalizat si urmeaza a fi transmis Comisiei Europene de catre Ministerul Integrarii Europene, in calitate de Autoritate de Management pentru acest program. In perioada urmatoare, vor fi elaborate procedurile detaliate pentru managementul si implementarea programului, astfel ca proiectele deja identificate sa poata fi finantate imediat ce fondurile europene vor fi accesibile.

“Pentru ca Romania sa poata accesa fondurile europene alocate acestui program operational inca din primul an in care acestea devin disponibile si, totodata, pentru a asigura absorbtia lor, va trebui sa existe un portofoliu de proiecte mature, care sa poata fi implementate incepand cu momentul aderarii, 1 ianuarie 2007”, a declarat Anca Daniela Boagiu, ministrul integrarii europene.

Ministerul Integrarii Europene detine un portofoliu de 94 de proiecte mature de infrastructura mare, care a rezultat in urma licitatiei si selectiei de proiecte in cadrul Programului Multianual PHARE CES 2004-2006. Acestea sunt proiecte de calitate si corespund obiectivelor de dezvoltare ale regiunilor, dar nu pot fi finantate prin programul PHARE din cauza bugetului limitat al programului. De aceea, s-a decis, in cadrul Consiliului National de Dezvoltare Regionala, ca aceste proiecte sa ramana in portofoliul de proiecte propus spre finantare prin Programul Operational Regional 2007-2013. Valoarea totala a acestora este de aproximativ 500 milioane euro.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.