Declaratii ale oficialilor Delegatiei CE privind ajutorul de stat pentru sectorul minier in perioada dupa aderare

La intalnirea din luna martie dintre oficiali ai Comisiei Europene din cadrul Directiei Generale pentru Concurenta si reprezentanti ai Ministerului Economiei din Romania, s-au discutat conditiile generale in care se poate acorda ajutor de stat unor intreprinderi miniere. in acest context, oficialii Comisiei Europene au explicat ca sectorul minier nu mai poate beneficia, in mod continuu, de asistenta financiara dupa aderare.

Singura posibilitate de acordare a unui asemenea ajutor este ca acesta sa fi fost aprobat ca parte a unui plan de restructurare a minelor considerate viabile, si numai pentru acestea. Orice plan de acest fel, inclusiv pachetul financiar prevazut pentru el, va trebui sa fie supus spre autorizare Consiliului Concurentei din Romania, singura autoritate cu competente exclusive, inainte de aderarea Romaniei la UE, in a decide asupra compatibilitatii respectivului ajutor financiar. Programele de restructurare in cauza trebuie sa fie operationale pana la 1 ianuarie 2007, deoarece acordarea de ajutoare financiare pentru functionare va fi imposibila dupa acea data, daca respectiva asistenta nu a fost incorporata intr-un pachet de restructurare deja aprobat.

In aceasta etapa, oficialii CE nu s-au pronuntat asupra unei posibile compatibilitati a unor asemenea planuri de restructurare, precum si a ajutorului financiar rezultand din ele, cu reglementarile UE. Ei au subliniat faptul ca deciziile in domeniu sunt responsabilitatea Consiliului Concurentei din Romania. Dupa aderarea la UE, Comisia Europeana va fi responsabila cu analizarea tuturor noilor masuri de ajutor de stat luate in noul stat membru. in termeni practici, acordarea de ajutor de stat va fi posibila si dupa aderare, dar doar in conditiile in care masura avuta in vedere respecta regulile si reglementarile UE din domeniu.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.