Aderarea este posibila la 1 ianuarie 2007

Raportul comisarului pentru extindere, Olli Rehn, prezentat pe 16 mai in Parlamentul European, da ca data posibila a aderarii 1 ianuarie 2007. „Romania si Bulgaria pot deveni membre UE in ianuarie 2007 cu conditia de a dovedi ca au mentalitatea necesara, solutiile care se impun si ca obtin rezultate la capitolele la care mai sunt probleme. La inceputul lui octombrie, vom prezenta un raport care va arata daca tarile candidate inregistreaza progrese si daca noi consideram ca daca aderarii trebuie mentinuta”, a declarat Rehn.

Comisarul Rehn a explicat ca Bulgaria si Romania au trecut deja printr-un proces de monitorizare care nu are precedent ca intensitate si scop. „Vreau sa incep cu criteriile politice. Inca este loc pentru progres, cu toate ca s-au facut foarte multe, a spus Rehn. „Este necesar sa fie implementata reforma sistemului juridic si sa fie intensificata lupta impotriva coruptiei, in special coruptia la nivel inalt”, a continuat Rehn.

Bulgaria trebuie sa intensifice lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Trebuie sa demonstreze rezultate clare in lupta impotriva coruptiei, in materie de investigatii si proceduri judiciare. Progresul facut de Romania trebuie sa continue si Romania trebuie sa arate rezultate in lupta impotriva coruptiei. In materie de respectare a drepturilor omului si a drepturilor minoritatilor, Romania si Bulgaria trebuie sa-si intensifice eforturile, arata raportul comisarului Rehn.

„In privinta criteriilor economice, transformarea Romaniei si Bulgariei este un succes remarcabil de care beneficiem cu totii. Au inregistrat cresteri economice robuste in ultimii ani, creand o zona dinamica din punct de vedere economic in coltul nostru Sud-Estic”, a spus Rehn.

„Totusi, in unele zone este nevoie de eforturi serioase, si exista anumite probleme care ridica ingrijorari serioase. Daca tarile candidate nu intreprind actiuni imediate si decisive, ele nu vor fi gata in aceste zone la data aderarii.

De la ultimul raport pe care l-am prezentat in octombrie anul trecut aria problemelor serioase s-a redus de la 16 la 6 in cazul Bulgariei si de la 14 la 4 in cazul Romaniei. Restantele se refera la probleme in agricultura, siguranta alimetara si probleme veterinare si controlul si managementul fondurilor UE.

Daca aceste probleme continua, nu vom ezita sa folosim toate instrumentele pentru a remedia aceste lucruri. Raportul nostru specifica clauze de salvgardare si alte masuri de protectie prevazute in legislatia actuala care sunt la dispozitia noastra.

Clauzele de salvgarare pot fi invocate daca anumite probleme persista la momentul aderarii in materie de piata interna, justitie si afaceri interne, si putem stabili un mecanism de monitorizare in baza Tratatului de Aderare.

Pe 1 mai anul acesta am sarbatorit a doua aniversare a ultimei extinderi a celor 10 sate membre. Uitandu-ne in urma cu doi ani, avem motive sa fim multumiti si mandri. Putem sa avem aceleasi succese si in cazul Romaniei si Bulgariei. Amandoua tarile muncesc din greu sa recupereze ce mai au de indeplinit pentru a indeplini riteriile de aderare.

Datoria Comisiei este de a lua la cunostinta progresele facute de cele doua tari si de a vedea daca sunt gata pentru aderare. Este scopul nostru sa uram bun venit Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana in 2007 ca membri cu drepturi depline, dar este de datoria noatra, ca paznic al tratatelor, sa fim siguri ca, odata deveniti membri, cele doua tari candidate au indeplinit conditiile intr-adevar.

Sursa: Euractiv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top