Reprezentantii Delegatiei Comisiei Europene, ai Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, impreuna cu reprezentantii Autoritatii Navale Romane vor inaugura oficial, in data de 26 mai 2006, Sistemul de Management al Traficului pe Dunare (Sistemul VTMIS), la sediul Capitaniei Drobeta Turnu-Severin. Cu o valoare de 4.539.098 Euro, proiectul a fost finantat in proportie de 75% din fonduri Phare si 25% din fondurile ANR.
Implementarea acestui sistem va conduce la realizarea urmatoarelor obiective:
– reducerea numarului incidentelor navale, reducerea poluarii si a riscurilor pentru mediu;
– eficientizarea transportului pe apele interioare navigabile;
– maximizarea capacitatii de transport a navelor si a capacitatii senalelor navigabile;
– reducerea timpilor de calatorie, a costurilor de transport, a consumului de combustibili si a volumului de lucru al utilizatorilor;
– utilizarea eficienta a porturilor si terminalelor;
– asigurarea unei legaturi eficiente intre diferitele moduri de transport;
– cresterea sigurantei pasagerilor, echipajelor, navelor si incarcaturii acestora;
– maximizarea securitatii infrastructurii de transport pe Dunare.
Sistemul VTMIS este cel mai complex proiect demarat in Romania in cadrul conceptului de sisteme inteligente de transport naval, acoperind toate porturile dunarene romanesti si furnizand servicii tuturor operatorilor din traficul naval fluvial. Sistemul VTMIS este un instrument important de management al traficului si are rolul de a asista operatorii Port Control din cadrul capitaniilor de port pentru a urmari si dirija traficul navelor fluviale pe sectorul romanesc al Dunarii.
De-a lungul sectorului romanesc al Dunarii, s-au realizat prin acest proiect 22 statii locale. Centrul national RIS (River Information Services) va asigura legatura cu statiile regionale si cu alti factori implicati. Acesta va gestiona fluxurile de informatii dintre factorii implicati precum si pastrarea istoricului datelor stocate si a operatiunilor efectuate in sistem.
Incepand cu anul 2005 a fost implementata prima faza a acestui proiect. in aceasta etapa s-a realizat infrastructura si functiile de baza ale sistemului RoRIS (Romanian River Information Services), acoperind principalele zone dificile pentru navigatie. Dupa incheierea acestei faze, sistemul va fi complet operational, dar va acoperi doar anumite zone de pe Dunare. Faza a doua va asigura acoperirea intregului sector romanesc al Dunarii, fiind prevazuta ca investitie pentru anul 2008.