ANIMMC, ARIS si Directia Mediu de Afaceri a Guvernului vor fi reunite

Agentia Nationala pentru IMM-uri, Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) si Directia Mediu de Afaceri din cadrul cancelariei primului-ministru vor fi reorganizate in Autoritatea Nationala pentru Dezvoltarea IMM si a Cooperatiei, condusa de presedintele ANIMMC, Ovidiu Chirovici.

“Partenerii de coalitie s-au pus de acord si au hotarat comasarea celor trei entitati intr-una singura pentru a elimina paralelismele dintre acestea”, a declarat luni Chirovici.

El a mentionat ca noua autoritate va avea un presedinte si trei vicepresedinti pe probleme de IMM, investitii si dezvoltare-politici strategice.

“Vicepresedintele pentru IMM-uri va fi Gabriela Vasile (vicepresedinte al ANIMMC), iar ceilalti doi vor fi decisi de celelalte partide de la guvernare”, a adaugat Chirovici, membru al Partidului Conservator.

Departamentul pentru IMM-uri va prelua in proportie de 90% activitatea ANIMMC, in special programele de sustinere a firmelor mici si mijlocii. Directia de politici strategice, dezvoltare se va ocupa cu reglementari, studii si de transpunerea aquis-ului comunitar in domeniul IMM-urilor, in timp ce directia de investitii va asista intreprinzatorii mici si mijlocii folosind structura teritoriala a ANIMMC.

Presedintele ARIS este din anul 2005, Ana Maria Cristina, membru al Partidului Democrat, iar Directia Mediu de Afaceri este condusa de Cornelia Simion.

“Prin noua structura vrem sa atragem mai multe investitii straine mici si mijlocii. Acestea au cu adevarat nevoie de asistenta cand vin sa investeasca in Romania si nu firmele mari, multinationalele. Vom utiliza reteaua teritoriala a oficiilor teritoriale ale ANIMMC pentru a ajuta investitiile mici in relatia cu autoritatile locale”, a adaugat Chirovici.

In opinia sa, organizarea ARIS a fost gresita de la inceput deoarece institutia ar fi trebuit sa asiste investitiile mai mici de un milion de dolari, nu pe cele care depasesc aceasta valoare.

“Investitiile straine mici si mijlocii raman captive pietei interne si de aceea trebuie incurajate. Multinationalele mai devreme sau mai tarziu vor pleca din Romania spre alte locatii mai ieftine”, a precizat oficialul ANIMMC.

Chirovici a explicat ca infiintarea noii structuri va fi aprobata printr-o ordonanta de urgenta a Guvernului sau va fi materializata initiativa deputatului Partidului Democrat, Marius Marinescu. Acesta a propus, la sfarsitul anului trecut, o initiativa legislativa care prevedea unificarea celor trei structuri, propunere care a fost respinsa de Parlament.

ANIMMC are o retea teritoriala formata din sapte oficii, in perioada urmatoare fiind prevazuta infiintarea unui oficiu in fiecare judet.

Printre actiunile viitoare ale autoritatii Chirovici a mentionat realizarea unei simulari privind atragerea de fonduri structurale.

“In Ungaria in primul an de la aderare din 16.000 de proiecte realizate doar 3.000 au fost eligibile. Trebuie sa invatam din greselile lor si sa vedem din timp ce nu facem bine. Primele judete unde vom face simulari sunt Timisoara, Iasi si Constanta”, a apreciat Chirovici.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.