Portretul infractorului economic

Statistic, portretul romanului care comite fraude financiare este urmatorul: barbat (93% din cazuri), intre 31 si 40 de ani (37%), cu studii postuniversitare (43%), detinand functii importante de conducere (40% din cazuri).

Evaluarea este facuta de PricewaterhouseCoopers, care spune ca modelul romanesc este asemanator celui de la nivel global si regional.

Reprezentantii a 44% din firmele romanesti selectate de PricewaterhouseCoopers pentru un studiu privind infractionalitatea economica au afirmat ca s-au confruntat cu cazuri de frauda in ultimii doi ani.

„Desi la nivel mondial numarul companiilor care raporteaza cazuri de frauda este in crestere, doar 10% din companiile romanesti participante la studiu sunt de parere ca ar putea deveni victime ale unor fraude in urmatorii cinci ani”, sustine directorul servicii de consultanta in cadrul PwC Romania, Speranta Munteanu.

Potrivit reprezentantei PwC, faptul ca majoritatea cazurilor de frauda comise in Romania sunt descoperite accidental sau in urma unor sesizari ori denunturi dovedeste ca un regim antifrauda solid nu se poate baza doar pe sansa si intamplare.

Companiile mari din lume au raportat, pentru ultimii doi ani, 12 incidente de frauda, in timp ce in Romania au fost consemnate in medie 8 cazuri, conform „Studiului global privind infractiunile economice” realizat de PwC.

Desi deturnarea de active si fonduri este infractiunea economica cea mai frecventa atat la nivel mondial, cat si la nivel regional, ea nu este perceputa de companiile romanesti ca o amenintare majora si nici nu este raportata ca fiind tipul de frauda cel mai intalnit.

Cea mai comuna infractiune raportata de firmele romanesti este abuzul de incredere. Deturnarea de fonduri, insusirea ilegala de active, delapidarea, precum si coruptia, darea si luarea de mita se plaseaza pe urmatoarele pozitii, cea de-a doua categorie fiind perceputa ca o mare amenintare pentru companii.

Costul mediu al infractiunilor economice in Romania provenite din fraude tangibile suportate de companii s-a cifrat la 223.577 de dolari in ultimii doi ani. Desi numarul companiilor din lume care se confrunta cu cazuri de frauda este in crestere, aproape 80% din cei intervievati, considera ca propria companie nu va fi probabil victima unor fraude pe parcursul urmatorilor 5 ani.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top