Romania si Bulgaria – tigrii balcanici

Frankfurter Allgemeine Zeitung se bazeaza pe o analiza a grupului financiar Deka atunci cand afirma ca Romania si Bulgaria sunt pregatite de aderare din punct de vedere economic.

Reputatul ziar din Frankfurt aminteste raportul din 16 mai, care a aratat ca cele doua tari ar fi pregatite pentru aderarea la 1 ianuarie 2007 si arata ca Romania si Bulgaria se afla in prezent sub lupa Uniunii Europene. Datorita faptului ca toata lumea acorda celor doua tari sanse maxime de aderare, aminteste autorului articolului din FAZ de faptul ca Romania si Bulgaria au fost numite “tigrii Balcanilor”.

Din 2002, grupul financiar Deka a monitorizat regulat procesul de convergenta al economiilor Central si Est europene catre standardele Vestice. Analizele arata ca au fost realizate progrese. Analiza economica a Deka se bazeaza pe asa-numitul model al scoring-ului macroeconomic, care ia in considerare progresele din institutiile publice, politicile monetare, economia reala si convergent fiscala. Dupa analiza tuturor rezultatelor, se face o evaluare generala a mediului economic.

In comparatie cu anul trecut, cele doua tari au cunoscut o crestere imensa a scorului. Bucurestiul si Sofia sunt deja cu un pas inainte, fata de Turcia si Croatia. Cele doua isi imbunatatesc indicii in toate sferele care in trecut erau semnalizate ca ramase in urma. Bulgaria a inregistrat o crestere semnificativa a PIB, iar Romania a reusit sa stabilizeze tendinta descrescatoare a inflatiei.

Exista si tendinte negative. Bulgaria este in urma la capitolul economiei reale, aflandu-se pe una din ultimele pozitii din clasament, alaturi de Turcia si Croatia. Fiscalitatea cunoaste, totusi, un trend ascendent. Daca Germania sau Franta au probleme cu indeplinirea conditiilor Maastricht, pragul deficitului de 3% nu pare o problema pentru Romania, iar Bulgaria a raportat chiar un excedent bugetar.

FAZ concluzioneaza ca, de vreme ce “tigrii” par pregatiti din punct de vedere economic, decizia finala a aderarii va fi luata la nivel politic.

Sursa: Redactia Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.