SAPARD – ritmul de contractare trebuie imbunatatit

Ritmul de contractare a fondurilor SAPARD trebuie imbunatatit pentru ca Romania sa poata absorbi integral sumele alocate de UE.

“Exista resurse de finantare care se consuma cu oarecare greutate. Rata de depunere a cererilor este destul de mare in ultima vreme, insa ritmul este mai redus la contractare’, a mai precizat Mihail Dumitru, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene in Romania, la a doua editie a Profinn, targ national de proiecte de finantare si idei de afaceri pentru industria agroalimentara. El a mai precizat ca Romania trebuie sa contracteze pana la sfarsitul anului circa 710 milioane de euro si sa efectueze plati in valoare de 622 milioane de euro, respectiv plati de 972 milioane euro pana in 2008, termenul pana la care mai pot fi efectuate plati.

In ceea ce priveste o posibila prelungire a perioadei de efectuare a platilor, dar si a contractarii fondurilor, in cazul in care Romania va avea intarzieri, Dumitru afirma ca pentru moment nu se intrevede o astfel de posibilitate. “Modificarea termenului este un proces destul de complex si foarte greu de realizat:, a spus Dumitru. In acelasi timp, el a precizat ca pentru unitatile din industria agroalimentara care au intocmit programe de modernizare si care au inregistrat unele intarzieri in realizarea acestora, din motive bine intemeiate, este posibila obtinerea din partea UE a unei perioade de tranzitie. Dumitru a mai afirmat ca se va face o lista cu unitatile respective in partea a doua a anului, care va fi inaintata UE in vederea obtinerii unor termene suplimentare pentru finalizarea programelor de modernizare.

Calin Nutu, director de comunicare la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, spune ca pana la finele lunii mai au fost consumati aproape 70% din cei 622 de milioane de euro pe care suntem obligati sa ii derulam anul acesta.

Micii investitori interesati in continuare de ridicarea de pensiuni trebuie mai astepte noi alocari din partea Uniunii Europene, care vor fi realizate odata ce fondurile corespunzatoare acestui an vor fi consumate. “Estimam ca bugetul destinat masurii 3.4 va fi consumat in intregime in luna iunie, intrucat pana acum a fost unul dintre cele mai accesate proiecte”, ne-a mai precizat reprezentantul APDRP.

Sursa: Cureirul National

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.