Aderarea la UE – fonduri dar si obligatii europene pentru agricultura

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana asupra va aduce agriculturii nu numai fonduri de peste un miliard de euro din bugetul european dar si obligatia de a rezolva anumite problemele structurale pentru a putea beneficia de acesti bani.

Integrarea va aduce si o mai buna organizare de piata pentru vanzarea produselor, precum si o specializare a producatorilor agricoli pe anumite domenii prioritare care se finanteaza in UE. De exemplu vor fi sprijinite culturi de biomasa (producatoare de energie neconventionala) precum rapita, sorg, porumb, cartof, sfecla.

Din 2007 Romania va trebui sa creeze un echilibru intre culturile traditionale si efectivele de animale pentru a nu produce cereale pe stocuri.

Aderarea Romaniei la UE va aduce mai multi bani zonelor defavorizate pentru pastrarea fermierilor in aceste zone, sectorului de consultanta agricola pentru transformarea fermelor de subzistenta in ferme de piata, precum si pentru derularea unor proiecte de bune practici agricole si respectarea conditiilor de mediu.

Autoritatile romane au o misiune: sa explice taranilor de ce trebuie sa creasca anumite animale, sa cultive anumite culturi, de ce trebuie sa isi grupeze suprafetele mai mici pentru a putea fi eligibili din 2007.

Din 2007 un mare accent se va pune pe dezvoltarea rurala nu numai pe dezvoltarea fermelor, ci si pe parteneriatele public private intre anumite consilii locale si asociatiile de producatori in vederea promovarii unor produse traditionale.

Romania trebuie sa invete din experienta altor tari precum: Polonia, Ungaria si Cehia dupa aderarea in 2004 in ceea ce priveste infiintarea agentiilor de plati, absorbtia fondurilor comunitare dupa aderare, precum si penalitatile pe care le au avut din cauza necheltuirii unor fonduri sau plasarii gresite a unor sume de bani.

Sursa: Redactie Finantare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.